Hoppa till huvudinnehållet

Vit stork siktad i Dalsland

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Storken passade på att äta. Kent-Åke Gustavsson som tog bilden tror att det är en ödla den fångat, och mumsar i sig.
Storken passade på att äta. Kent-Åke Gustavsson som tog bilden tror att det är en ödla den fångat, och mumsar i sig.

En vit stork har setts på några håll i Dalsland den senaste tiden. Senast har fågeln dokumenterats på bild i Torrskog

Bland andra naturfotograferna Larseric Fjellman och Kent-Åke Gustavsson har studerat storken och konstaterar att den saknar ringmärkning och därför inte kommer från någon uppfödning.

– Det är inte så vanligt att man ser dem här i Dalsland. Första gången jag såg en här var vid Bengtsbrohöljen på 1960-talet. Jag tittade i kikaren när något plötsligt flög in i siktfältet. En stork, men de ska ju inte finnas här tänkte jag, säger Kent-Åke.

Tidigare rapporter Kent-Åke erinrar sig i Dalsland var i Ör, Mellerud 2009 och någon gång i Dingelvik. Larseric Fjellman fann på artportalen.se en notering från 2015.

Kent-Åke Gustavsson har sett stork flera gånger och speciellt i Israel.

– Där har jag sett hundratals flyga i flockar. Sedan finns de ju i Tyskland, som i Helgoland där de häckar på stolpar i samhällen. I Skåne finns storkprojektet i Karup, men det är inte så vanligt att se dem i våra trakter.

Hälsningssignal

Storkarna klapprar med näbben på ett säreget sätt när man ser dem vid sina bon, men det ska man inte vänta sig om man får se på exemplaret i Dalsland.

– Jag skulle tro att den kanske är ett par år, säger Kent-Åke Gustavsson efter att ha bedömt färgen på storkens näbb.
– Jag skulle tro att den kanske är ett par år, säger Kent-Åke Gustavsson efter att ha bedömt färgen på storkens näbb. Foto: Tommy Löfgren

– Det är en hälsningssignal när de flyger till boet. Det här enstaka exemplaret är troligen inte ens könsmoget. Jag skulle tro att den kanske är ett par år, säger Kent-Åke Gustavsson efter att ha bedömt färgen på näbben.

Storken är till storleken ungefär som en trana. På en av bilderna ses hur den sannolikt norpat åt sig en ödla. Kent-Åke tog bilderna i Torrskog på cirka 50 meters avstånd.

Flera?

Om det är en stork eller flera i Dalsland må vara osagt. Det har kommit rapporter denna månad om att stork setts på några platser, bland annat i Färgelanda för några veckor sedan. Det kan vara samma stork som iakttagits men det skulle också kunna vara flera exemplar. Storkarna flyger liksom många andra fåglar i flock. Larseric Fjellman drar dock en slutsats av att det inte rapporterats någon stork i Dalsland sedan 2015.

– Det betyder ju inte att det inte har varit någon här, men säger ändå att det är sällsynt med besök. Så att det skulle komma två storkar inom loppet av en vecka låter inte troligt.

Under tisdagen kom rapporter om att en stork setts i Blomskog, och det kan vara samma fågel som flyttat en bit på sig.

Kanske är det ett tecken om att Dalsland börjar växa efter coronakrisen, om man ska lita till folktron. Storken står bland annat för lycka och välstånd i många kulturer liksom att fågeln kommer med det nyfödda barnet.

Artikeltaggar

DalslandDalslands Ornitologiska FöreningDjur och naturFärgelandaIsraelKent-Åke GustavssonLars-Eric FjellmanNyheterÖr

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.