Gammelgården hotad – stänger i höst

Publicerad:
Hela anläggningen Gammelgården med alla stugorna tvingas stänga den 1 september. Foto: Thomas Wallin

Bengtsforstraktens hembygdsförening stänger Gammelgården efter sommaren. Anledningen är coronakrisen.

– Det känns oerhört tragiskt. Men vi försörjer hela kulturarvet och vårt friluftsmuseum uppe på Majberget med intäkter från vandrarhemmet. Så här i coronatider har vi inga gäster och då funkar det inte att driva någonting i längden, säger Therese Karlsson, ordförande för Bengtsforstraktens hembygdsförening.

I veckan hade föreningen ett styrelsemöte då man fattade beslutet att stänga anläggningen den 1 september om inte restriktionerna kring coronapandemin släpper innan dess.

"En stor betydelse"

– Vi är verkligen jätteledsna. Vi vet att Gammelgården betyder mycket för så många människor. Men det kostar att driva en sådan här anläggning med lön till vår anställde på vandrarhemmet och el- och vattenfakturor.

– Nu kommer vi att säga upp vår enda anställde. Hur det går för de två personer som har extratjänster vet vi inte. Det är också väldigt tråkigt eftersom det är invandrare som håller på att lära sig det svenska språket och tar del av det svenska kulturarvet samtidigt som de gör ett jättebra arbete.

I gång över sommaren

Therese Karlsson berättar att anläggningen kommer att kunna drivas vidare över sommaren eftersom Förvaltningen för kulturutveckling (före detta Västarvet) bedriver ett projekt med feriepraktikanter uppe på Gammelgården.

– Vi har också fått ett stöd från länsstyrelsen för att lägga ett nytt tak på Ryggåsstugan, vilket görs i regi av en lokal entreprenör, Sven Johansson Bygg i Ed.

Vilka aktiviteter kan ni anordna på Gammelgården i sommar?

– Vi ska bland annat ha guidade visningar och hålla ett våffelkafé, vilket vi kan ha någonstans utomhus eller i Röda ladan. Det kommer också att hända en del genom kommunens feriepraktikanter. När det gäller Hantverksdagen har vi inte bestämt hur vi gör ännu. Vi har flera hantverkare som vill att den ska bli av, men sedan har vi regeln om max 50 personer att förhålla oss till.

Har ni sökt pengar från kommunen?

– Vi har sökt och fått 50 000 kronor från kommunen. Men det räcker inte långt. Man kan jämföra med vår granne, Halmens hus, som får pengar varje år. Och regionen räknar inte Gammelgården som kultur så vi får inga pengar därifrån heller. Vi hamnar mellan stolarna.

– Ändå såg det bra ut när vi summerade 2019. Vi hade 109 nya medlemmar och har även fått in en del privata bidrag. Sedan kom coronakrisen. Det är jättesorgligt, säger Therese Karlsson.

Ska träffa kommunen

Hembygdsföreningen har nu, än en gång, vänt sig till kommunen.

– Gammelgården är en viktig institution för Bengtsfors kommun. Vi har bjudit in dem till allmänna utskottets nästa möte den 12 maj för att diskutera deras situation vidare, säger kommunalrådet Stig Bertilsson (M).

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommun (org)Bengtsforstraktens hembygdsföreningCoronavirusetGammelgårdenNyheterStig BertilssonTherese Karlsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare