Hoppa till huvudinnehållet

Visst kommer det kinesiska turister till Bengtsfors

Publicerad:
Kinesiska turister på besök hos Dalslands aktiviteter.
Kinesiska turister på besök hos Dalslands aktiviteter.

Kommentar till inlägg i Dalslänningen den 17 april: Som turismföretagare i Steneby ska jag försöka uppdatera dig Per Johnler om vad det gäller ifråga om kinesiska gäster i Bengtsfors.

De första betalande grupperna kom 2014. Reseanledningen till Dalsland var då att plocka kantareller och tillaga mat utomhus. Här talar vi om familjer, grupper som i snitt tillbringade tre dagar i Dalsland. Största delen av boendet var förlagt till Baldersnäs. Gällande utbytet mellan vänorterna så har cirka tio skolklasser (genom en reseagent) besökt Dalsland.

Är man ungdom/barn och kan uppleva ett annat land har man många minnen för livet. Något som inte ett politiskt system kan påverka. Här gäller naturligtvis att se till att så många som möjligt får förutsättningar att skapa sig en egen uppfattning. Att stänga ute människor, kan vi se historiskt har inte varit lyckat.

Vilket är då problemet som gör att det inte finns fler grupper här från t ex Kina? Dalsland står för naturturism, mindre grupper (max 50 pers) och outdoorarrangemang. Häri finns en kulturkrock. Exempelvis i Kina man är van att resa i grupp och att se så mycket som möjligt på kort tid. Här arbetar jag aktivt på riksplan med nya program där Dalsland ingår.

Geografin är ytterligare en sak. Vi konkurrerar med världen, Norden. Till exempel Marstrand, och Fjällbacka är exempel på hur man inte har lyckats fullt ut med bussgrupper. Om man i framtiden har samma möjligheter att resa tror jag att naturturismen är vinnare före storstads turism.

Som företagare kommer jag inte avsluta sex års arbete att marknadsföra Dalsland. Ska vi stå upp för demokrati, yttrandefrihet, öppna gränser då är i min värld mötet och upplevelsen det viktigaste. Dagens barn är morgondagens ledare.

Mitt förslag är att behålla vänorten och tag vara på det jobbet som är nerlagt. Finns inte ekonomiska förutsättningar att närvara t ex i Kina då behöver man inte åka.

Behöver du mer information om turism/Kina är du välkommen att höra av dig så får du en uppdatering.

Kjell Johansson

Dalslands vilt AB / Dalslands aktiviteter AB

Artikeltaggar

BaldersnäsBengtsforsDalslandDalslänningenFjällbackaInsändareKinaKjell JohanssonMarstrandStenebyTurism

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.