• idag
  2 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 juli
  17°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.6 mm
 • söndag
  5 juli
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.4 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Smittspårningsapp inte aktuellt i Sverige

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att sjukvården inte hinner med smittspårning i det ansträngda läget som nu råder.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det mesta kring teknik och juridik är klart för att testa det digitala verktyg för coronaviruset som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utvecklar.
Att smittspåra via en app likt Norge är dock inte aktuellt, enligt Folkhälsomyndigheten.

Svenska myndigheter planerar att lansera ett digitalt verktyg för att lära sig mer om coronaviruset.

Hur plattformen ska se ut har inte offentliggjorts men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell rör det sig om en webbsida där folk frivilligt och anonymt ska kunna föra in vilka symtom de har på covid-19 samt få information om viruset.

– Man går in på en hemsida och fyller i olika uppgifter, sedan lagras detta utan personuppgifter och vi kan se hur många som har snuva i olika delar av landet och få en liten uppfattning om det håller på att röra sig mer i exempelvis Norrbotten, säger Anders Tegnell.

"Det mesta är klart"

"Det vi kan säga nu är att det mesta är klart kring teknik och juridik. Det som återstår är förankringen med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och andra inblandade. Avsikten är att göra en pilot inom kort", skriver Gunno Ivansson, pressinformatör på MSB, i ett mejl till TT.

I Norge har myndigheterna lanserat appen "Smittestopp" med motiveringen att uppgifterna som samlas in ska hjälpa experter att tolka effekterna av de åtgärder som vidtas för att bekämpa virusspridningen. Den ska också vara ett komplement till den manuella smittspårningen.

Appen använder bluetooth-data och informerar om man har varit i närheten av en person som konstaterats smittad – förutsatt att den smittade också har appen. Verktyget har ifrågasatts i Norge eftersom det kan röja personers identitet.

"Hinner inte med"

I Sverige är en app ingenting som Folkhälsomyndigheten funderar på, enligt Anders Tegnell.

– Inte just nu eftersom smittspårning inte är något som sjukvården i Sverige hinner med i det här läget. De länder som har börjat med det har alla funderat på hur man ska hinna med när man har kanske tusentals fall som man måste hålla på med.

Det skulle kunna bli aktuellt längre fram när antalet smittade går ned och regioner har relativt få fall. Då kan Sverige dra nytta av att andra länder utvecklat applikationer, menar Tengell.

– Om den uppfyller alla legala krav, för det är väldigt svårt med den personliga integriteten.

Niklas Svahn/TT

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.