Löfven: Sommaren blir sig inte lik

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Sommaren blir sig inte lik i år, varnar statsministern.
Foto: Anders Wiklund/TT
Det är inte läge att slappna av. Faran är långt ifrån över, enligt statsminister Stefan Löfven (S).
Det är inte antalet soltimmar eller temperaturen som avgör huruvida vi ska lyssna på myndigheternas råd eller inte, säger statsministern på en pressträff där han varnar för att sommaren inte blir sig lik.

Enligt Löfven har en stor majoritet av folket hittills tagit ansvar, men..:

– Vi vill inskärpa allvaret i situationen, tro inte för ett ögonblick att vi tagit oss igenom krisen än, säger Löfven, flankerad av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S).

Tänk månader

Löfven säger "tänk månader", snarare än veckor för hur länge restriktionerna ska vara kvar. Han påminner om att UD:s avrådan från icke nödvändiga resor till andra gäller till den 15 juni och att det inte är uteslutet att den förlängs. Semestern kommer inte heller den att bli som den brukar, inte heller midsommarfirandet.

Virusspridningen i landet är fortfarande allvarlig, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Även om vi ser tecken på utplaning i Stockholm har vi fortsatt spridning i landet. För att hålla kurvan nere krävs att alla tar ansvar, annars tar den fart igen, säger Johan Carlson.

Han säger att det i år inte blir några stora folksamlingar vid majbrasorna eller i andra sammanhang.

– Det gäller även religiösa högtider, som ramadan som inleds imorgon. Man ska inte samlas i hem i större utsträckning utan fira med sitt eget hushåll. Det är direkt olämpligt med större bjudningar, både inom- och utomhus, säger Carlson.

Gäller alla

Lena Hallengren säger att rekommendationerna för att minska smittspridning gäller alla.

– Oavsett vilken samling och högtid vi pratar om, Valborg, Ramadan eller första maj. Vården är ansträngd och tillgången på skyddsutrustning är begränsad, säger Hallengren.

Både statsministern och Johan Carlson varnar restaurangägare att se till att följa föreskrifterna om hur de ska undvika trängsel, annars riskerar de att få stänga.

– Det är möjligt redan idag, säger Hallengren.

Mera sprit

Regeringen kommer på torsdagen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att kostnadsfritt distribuera handsprit till äldrevård och hemtjänst i landet.

– Det finns extra lager att dela ut till kommuner och regioner. Man anmäler intresset via en webbportal, säger Lena Hallengren.

Statsministern säger sig ha förståelse för de som vill veta när vardagen kommer tillbaka.

– Men det går inte att säga något sådant datum. Tänk att det handlar om månader och inte veckor. Och det gäller även om det är vackert väder, säger Stefan Löfven.

Johan Carlsson ser inte läge att ta några stora beslut om lättnader före sommaren.

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Henning Eklund/TT

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.