Erik i Skallsjö släpper bok

Publicerad:
På annandag påsk hade Erik Johansson boksläpp för sin bok 33 berättelser från fem socknar i Dalsland, utanför bygdegården i Högsäter. Foto: Helena Lindgren

Han har gjort sig omåttlig populär med sina berättelser från förr i sociala medier. Nu släpper Erik Johansson en bok med 33 samlade tillbakablickar från fem olika socknar.

Boken heter just det: 33 berättelser från fem socknar i Dalsland. Berättelserna som finns med i boken kommer från Högsäter, Rännelanda, Råggård, Järbo och Lerdal.

Boken ges ut på Selstams förslag.

Inte planen

När han 2018 började skriva trodde han aldrig att han skulle debutera som författare några år senare.

– Det var verkligen inte planen, men när jag fick förfrågan om att göra det tänkte jag att jag troligen inte kommer få den möjligheten igen. Så jag tackade ja, säger Erik Johansson.

Det Erik Johansson gör är att ta reda på fakta från förr ur ett lokalt perspektiv och på ett lättillgängligt och enkelt sätt skriver han ihop det till en berättelse i kortare format. Texterna har han senare publicerat i främst sociala medier där han har fått stort genomslag och mycket positiv respons.

– Det är faktabaserade texter. Jag försöker att ge hela bilden av händelser som har inträffat i bygden. Det är allra roligast när någon hör av sig efter att ha läst mina berättelser och kanske har mer saker att tillägga, säger han.

Boken är tryckt i 300 exemplar.
Boken är tryckt i 300 exemplar. Foto: Helena Lindgren

Många av berättelserna som finns med i boken har varit publicerade i sociala medier, men det finns även vissa som inte har blivit lästa tidigare.

På annandag påsk var det boksläpp, på ett något ovanligt sätt. Med anledning av coroaviruset fick det ske utomhus på trappan till bygdegården i Högsäter. Och intresset var stort.

– Jag hade på riktigt blivit glad om jag hade fått sålt tio böcker, men jag sålde nästan 140 böcker. Det hade jag inte räknat med. Det är surrealistiskt att hålla sin egen bok i handen, men samtidigt är det såklart jättekul, berättar Erik Johansson.

Fortsätter skriva

I nuläget är det oklart om det kommer fler böcker, men det råder inga tvivel om att han kommer fortsätta skriva.

– Jag tycker ju det här är kul och jag kommer fortsätta att ta reda på saker så länge jag tycker det är det, säger han.

Dalslänningen har under en längre tid tillbaka haft möjligheten att publicera Erik Johanssons berättelser under namnet Erik i Skallsjö på våra sidor om Färgelanda nyheter en gång i månaden och kommer fortsatt att göra det.

Artikeltaggar

HistoriaHögsäterLitteraturlokalhistoriaNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare