Hoppa till huvudinnehållet

Arkitektelever ska utveckla Bengtsfors kommun

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
I höst lämnar ett 40-tal arkitektstudenter Chalmers tekniska högskola för att bege sig till Bengtsfors kommun.
I höst lämnar ett 40-tal arkitektstudenter Chalmers tekniska högskola för att bege sig till Bengtsfors kommun. Foto: FREDRIK PERSSON

Ett 40-tal arkitektstudenter från Chalmers i Göteborg kommer i höst att besöka Bengtsfors kommun för att ge tips på hur samtliga orter i kommunen kan ställa om till en hållbar utveckling.

Initiativet kommer från Chalmers, som vill förlägga en terminslång masterskurs inom arkitektprogrammet i Bengtsfors kommun.

– Arkitektstudenterna ska lämna förslag på hur de olika orterna i Bengtsfors kommun kan ställa om till en hållbar utveckling, men också hur de kan förskönas och förbättras. Det ska bli intressant att se vad de kommer fram till, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Igång sedan 2001

Den aktuella masterskursen har funnits sedan 2001 och man har sedan dess arbetat med arkitektur, stadsbyggnad och hållbar utveckling i mindre kommuner i västra Sverige.

Bengtsfors kommuns insats består i att stå för studenternas boende och transport under en veckas tid då de utför sina fältstudier. Detta finansieras inom befintliga budgetramar.

Arbetsgrupp stöttar

En arbetsgrupp ska stötta eleverna. Arbetsgruppen består av destinationsutvecklaren Crister Blüme, kommunala planenheten, Bengtsforshus och deltagare från projektet offentlig miljö som konstform.

– Vi kommer, genom det här utbytet, att få nya ögon på våra orter. Det gäller såväl geografiskt som tematiskt och infrastrukturmässigt, säger Crister Blüme.

Han ser fram emot projektet.

Vår förhoppning är att en del av studenternas idéer kommer att vara realiserbara. /Crister Blüme, destinationsutvecklare i Bengtsfors kommun

– Det ska bli spännande att följa studenternas arbete med att hjälpa oss utveckla hållbara miljöer. Vi ska inte ha för höga förväntningar, men vår förhoppning är att en del av studenternas idéer kommer att vara realiserbara, säger Crister Blüme.

Artikeltaggar

ArkitekturBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)ChalmersCrister BlümeHållbarhetNyheterStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.