Hoppa till huvudinnehållet

Vad är syftet med Bengtsfors vänortsavtal med Kina?

Publicerad:
Strategin bakom uppköpen av Baldernäs Herrgård och Hotell Dalia kan man bara spekulera kring, skriver Per Johnler.
Strategin bakom uppköpen av Baldernäs Herrgård och Hotell Dalia kan man bara spekulera kring, skriver Per Johnler.

Dalsland ligger mig varmt om hjärtat. Jag är född och uppväxt i Mustadfors och trots en lång tid i förskingringen brinner jag verkligen för min dalsländska hembygd. Under de senaste tio åren har jag därför engagerat mig i regionens utveckling genom Camp Dalsland och även byggt ett hus norr om Bengtsfors.

Väl tillbaka i Dalsland har jag kommit att fundera en hel del över hur Bengtsfors kommun har utvecklats. Mycket är givetvis annorlunda, men något jag har fastnat vid är de internationella relationer som kommunen byggt upp med en stad i Kina. Jag har därför vid upprepade tillfällen frågat företrädare för kommunen varför Bengtsfors har en vänort i Kina? Hur bidrar detta vänortsavtal till kommunens utveckling?

Några svar från Bengtsfors kommun har jag ännu inte fått.

Nu verkar det äntligen som att det är fler än jag som undrar varför Bengtsfors har en vänort i Kina. I Sveriges Radios program Kaliber, ett program för undersökande journalistik, togs denna fråga upp i måndags och då hamnade bland annat Bengtsfors i fokus eftersom kommunen sedan 2015 har ett vänortsavtal med staden Wuzhou i Kina.

Frågan som främst ställs i programmet är varför en svensk kommun med 10 000 invånare har ett utbyte med en stad på tre miljoner invånare. En stad som dessutom är belägen i en diktaturstat som utövar hårt tryck mot oliktänkande och internerar minoritetsgrupper under tortyrliknande förhållanden. Kina har dessutom fört bort och fängslat en svensk medborgare samt fabricerat ett åtal som resulterat i en dom på tio års fängelse.

Jan Leander, som var kommunstyrelsen ordförande när avtalet ingicks, säger till Kaliber att:

”Vi fick bo på ett väldigt flott hotell, det var stort och mäktigt och stora delegationer stora middagar och högtidligt på alla sätt.”

Nu har Jan Leander dock börjat ompröva sin inställning till avtalet.

Den nuvarande kommunstyrelseordföranden Stig Bertilsson är däremot fortfarande positiv till vänortsavtalet och han säger bland annat till Kaliber att:

”Ja vi har ju en hel del besökare och har haft de här åren. Och det beror kanske inte enbart på vänortsavtalet, det tror jag inte. Men framförallt har vi sett att vi har kineser på besök och det har varit bra för Bengtsfors, det har varit bra för våra besöksnäringsföretag bland annat.”

Jag har varit engagerad i Camp Dalsland under cirka tolv års tid och under alla dessa år har jag inte sett någon kinesisk deltagare på våra evenemang. Dessutom har jag aldrig stött på några kinesiska turister i Bengtsfors. Borde kommunen inte lägga mer resurser på att skapa relationer med europeiska länder vars befolkning är intresserade av det vi har att erbjuda i form av naturturism och outdoor-verksamhet?

Stig Bertilsson försvarar vidare vänortsavtalet med bland annat följande uttalande i Kaliber genom att säga:

”Men vi är inte nära en diktatur, vi är nära, i någon bemärkelse, nära en kommun i Kina. Vi är ju inte nära den kinesiska staten utan relationen med den kinesiska staten den får upprätthållas av den svenska statsmakten.”

Jan Leander har som sagt börjat ompröva sin inställning till vänortsavtalet med Wuzhou i Kina, medan Stig Bertilsson kryptiskt förklarar att han har ett avtal med en ”kinesisk kommun” inte med den kinesiska diktaturstaten. Politiker i Bengtsfors verkar mig veterligen sakna kunskap kring hur diktaturstater infiltrerar och försöker bryta ner demokratier som värnar om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Svenska vänortsutbyten med Kina har den senaste tiden uppmärksammats i ett flertal mediekanaler. Redan för ett par år sedan hade Dalslänningen en granskande artikelserie om förhållandena.
Svenska vänortsutbyten med Kina har den senaste tiden uppmärksammats i ett flertal mediekanaler. Redan för ett par år sedan hade Dalslänningen en granskande artikelserie om förhållandena.

Den kinesiska staten är troligtvis väl medveten om vänortsavtalet med Bengtsfors eftersom den dåvarande kinesiska ambassadören medverkade när avtalet upprättades. Strategin bakom uppköpen av Baldernäs Herrgård och Hotell Dalia kan man bara spekulera kring. Något våra kommunpolitiker med stor sannolikhet inte har gjort på alla ”flotta hotell och stora middagar” i Kina.

Det är minst sagt upprörande att Kina fängslar en svensk medborgare utan godtagbar anledning. Och att en officiell företrädare för diktaturstaten Kina i stort sett oemotsagd kan hota svenska regeringsföreträdare när de delar ut ett litteraturpris är också upprörande. När Kina nu har visat sitt rätta jag vore det minst sagt klädsamt om de som företräder Bengtsfors kommun sätter ner foten och säger upp vänortsavtalet. Att värna om vår demokrati är något vi ständigt måste göra. Därför är det viktigt att vi väljer politiska företrädare som är villiga att stå upp för såväl yttrandefrihet som mänskliga rättigheter.

Nu vill jag - och säkerligen flera andra kommuninvånare med mig – ha ett svar på varför det är prioriterat med ett vänortsavtal med en stad i Kina?

Svenska vänortsutbyten med Kina har den senaste tiden uppmärksammats i ett flertal mediekanaler. Redan för ett par år sedan hade Dalslänningen en granskande artikelserie om förhållandena.

Per Johnler

Mustadforsare och fd ordförande i Camp Dalsland

Artikeltaggar

BaldersnäsBengtsforsCamp DalslandDalslandDalslänningenInsändareJan LeanderKinaPer JohnlerStig BertilssonSveriges RadioWuzhou

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.