Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Varsla personal och stäng verksamheter

Publicerad:
Verksamheter som musikskolan och fritidsgården kan tvingas stänga när Färgelanda kommun måste spara pengar.
Verksamheter som musikskolan och fritidsgården kan tvingas stänga när Färgelanda kommun måste spara pengar. Foto: Per Warvlin

Färgelanda kommun står inför tuffa besparingsåtgärder för att komma i ekonomisk balans. Tunga varsel väntas och imorgon ska kommunfullmäktige ta ställning till förslag att stänga musikskolan och fritidsgården.

I slutet av mars rapporterade Dalslänningen att Färgelanda kommun behöver spara 20 miljoner kronor för att nå en ekonomi i balans 2021.

Kommunstyrelsen klubbade ett inriktningsbeslut att minska kostymen med cirka 25 årsarbetare eller motsvarande summa i andra åtgärder och därefter har nämnderna jobbat vidare med vilka besparingsåtgärder som behövs.

Imorgon ska kommunfullmäktige fatta beslut.

Som i så många andra kommuner som måste spara pengar är det de icke lagstyrda verksamheterna som föreslås att stängas.

Enligt förslaget ska musikskolan, fritidsgården och öppna förskolan avvecklas. Det innebär en besparing på drygt 3 miljoner kronor.

Även den kommunala snöröjningen föreslås upphöra från och med årsskiftet 2020/2021 – en besparing på 1,2 miljoner kronor.

"Fruktansvärt"

Håkan Gusteus (L) är ordförande i socialnämnden:

– Läget är fruktansvärt för nämnden. Vi måste prioritera absolut det viktigaste, dock har vi inte ens pengar till det, säger han.

– Att föreslå att stänga fritidsgården smärtar mig. Jag är själv uppvuxen på en fritidsgård och har även jobbat inom verksamheten så jag vet vad den innebär.

Sedan tidigare har socialnämnden beslutat att sänka nyckeltalen på särskilda boenden med 0,02 innebärande minskade kostnader med 1 000 000 kronor, avveckla familjecentralen vilket sparar 700 000 kronor samt minska nattpatrullen, vilket ger minskade kostnader med 1 500 000 kronor.

Utbildningsnämnden har beslutat att genomföra neddragningar av tjänster inom studiehandledning motsvarande 500 000 kronor och personalminskningar inom sektorn motsvarande 3 000 000 kronor.

Under onsdagen ska även kommunstyrelsen sammanträda för att bland annat diskutera verksamhetsförändringar motsvarande besparingar på 1 850 000 kronor.

Det föreslås att dra ner på biblioteks- och kulturverksamheten och arbetsmarknads- och integrationsenheten. Även bemanningsenheten kan komma att avvecklas samt att det blir förändringar inom medborgarkontoret.

Annat förslag

– Det är ett allvarligt och ansträngt läge. Förvaltningen har tagit fram ett gediget material, men vi inom politiken ser andra möjligheter. Vi kommer att komma med ett annat beslutsförslag, säger Tobias Bernhardsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Utöver de besparingsåtgärder som ska beslutas om imorgon krävs fler för att nå ekonomisk balans.

Dalslänningen har sökt utbildningsnämndens ordförande Sandra Hallberg (C) för en kommentar.

Artikeltaggar

BesparingstiderEkonomiFärgelandaFärgelanda kommunPolitikTobias Bernhardsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.