SVT sänder Eurovision-vecka - "Sveriges tolva ska delas ut"

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
The Mamas. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Trots att Eurovision Song Contest 2020 är inställt kommer tittarna ändå att få ta del av Europas största musikarrangemang i en annorlunda tappning.
– Sveriges tolva ska delas ut, säger Christer Björkman.

För några veckor sedan kom beskedet att Eurovisionfinalen i Rotterdam är inställd. Men det innebär inte att det kommer att eka tomt i rutan de kvällarna arrangemangets semifinaler och final skulle ha sänts.

SVT kommer att visa en Eurovision-vecka med start lördagen den 9 maj. Först ut är programmet "Inför ESC" där Christer Björkman, som är Sveriges delegationschef för tävlingen, tillsammans med komikern David Sundin presenterar årets 41 bidrag och håller i en omröstning där tittarna i Melodifestivalens app får rösta på vilka 25 bidrag de vill se i final.

– Vi känner att det vore jättetråkigt om vi inte får det avslut som vi brukar få, med resultat och att vi får tycka till. Så vi tar åtminstone fram en vinnare för Sverige, säger Björkman.

"Sveriges tolva"

Den 14 maj visas de 25 "finalisternas" bidrag i programmet "Sveriges tolva", varpå tittarna återigen får rösta fram sin favorit. Medverkar i sändningen gör bland andra The Mamas, som skulle ha representerat Sverige i Eurovision Song Contest.

Christer Björkman är särskilt glad över att trion får någon form av kompensation för att ha vunnit Melodifestivalen.

– För deras skull känner jag att det är jättehärligt att vi får göra det här programmet och ge dem inramningen som de är värda som svenska vinnare, säger han.

– Det är ju supertråkigt som artist att ta sig igenom hela stålbadet som är Melodifestivalen, från första tonen i en studio till avslutet med konfettiregn i Friends arena, och sedan inte få ta sista steget.

Hyllningsprogram ersätter

Den 16 maj visar SVT även "Eurovision: Europe shine a light", ett direktsänt hyllningsprogram från Rotterdam, som skulle ha stått som värd för den stora finalen. Där bjuds det i stället på en hitkavalkad från gångna år och bidragen som skulle ha framförts i år kommer att uppmärksammas med hälsningar och tillbakablickar.

Patrick Stanelius/TT

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.