Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen kommenterar inte det enskilda ärendet

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se

Vare sig politiker eller tjänstemän på Bengtsfors kommun vill kommentera fallet med de amerikanska barnen. De hänvisar till sekretess.

Dalslänningen granskar: Fyra miljoner kronor för tre barn

Jimmy Bjerkansmo (C) är ordförande för kommunstyrelsens sociala utskott i Bengtsfors.

Jimmy Bjerkansmo (C) är ordförande för kommunstyrelsens sociala utskott.
Jimmy Bjerkansmo (C) är ordförande för kommunstyrelsens sociala utskott. Foto: Conny Hultgren

– Vi har absolut sekretess och kan inte kommentera enskilda ärenden, säger han.

Kommunchefen Göran Eriksson och socialchefen Lena Gardtman meddelar, i en skriftlig kommentar till Dalslänningen, att de enbart kan ge en generell kommentar och inte kan gå in på i ett specifikt ärende.

Hänvisar till lagen

Socialchefen Lena Gardtman.
Socialchefen Lena Gardtman. Foto: Conny Hultgren

– Socialtjänsten är enligt lag skyldig att utreda orosanmälningar och misstänkta missförhållanden. Det regleras i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, skriver de och fortsätter:

– Lagen föreskriver på vilket sätt utredningar och beslut ska ske. I prövningen inför ett beslut om lämplig åtgärd så är det den unges perspektiv och skydd som är det primära.

När det kommer till frågan om de höga kostnaderna för en liten kommun som Bengtsfors skriver de:

– Eventuella konsekvenser för den kommunala ekonomin är ingen aspekt som kommunen ska ta hänsyn till. Rätt åtgärd i rätt tid för att skydda och värna barnet eller ungdomen är det som ska vara i fokus.

"Styrs av behoven"

Mikael Mattsson-Flink är handläggare på sektionen för socialtjänst på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Han menar att det belopp som Bengtsfors kommun betalar för de tre amerikanska barnen ligger i den högre delen av vad som anses normalt (kostnaderna varierar mellan 523 kronor och 2 900 kronor per barn och dygn för placering i familjehem).

– Ett normalt standardfamiljehem kostar mindre än så här, men om det handlar om barn med särskilda behov så blir det dyrare. Barnen kan exempelvis vara i behov av särskild läkarvård. Kommuner är också ofta restriktiva och slänger inte bort pengar i onödan, säger Mikael Mattsson-Flink.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunFamiljehemGöran ErikssonJimmy BjerkansmoLena GardtmanNyheterSocialtjänsten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.