Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet har över 800 000 kronor i skuld hos Kronofogden

Publicerad:
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson har över 800000 kronor i skuld hos Kronofogden.
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson har över 800000 kronor i skuld hos Kronofogden. Foto: Erik Ekelund

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) har drygt 816000 kronor i skuld hos Kronofogden. Totalt 23 enskilda mål är registrerade, bland annat för Säffle kommuns räkning. Kommunalrådet har sedan i juni förra året haft utmätning på sin inkomst.

Kommunstyrelsens ordförande i Åmåls kommun får ett årsarvode som är 80 procent av riksdagsledamöternas arvode. Det innebär 54720 kronor i månaden.

Men Michael Karlsson (S) har trots detta en högst trasslig personlig ekonomisk situation. Det är både stora och små skulder som har hamnat hos Kronofogden och den totala summan var den 2 april 816025 kronor.

Sedan den 25 juni 2019 pågår utmätning i kommunalrådets inkomst och varje månad skickar Åmåls kommun en stor del av lönen direkt till Kronofogden som fördelar pengarna till fordringsägarna.

Karlsson ber om respekt: ”I det här finns en tragik”

Det handlar om 23 enskilda mål som är aktuella just nu. Till största delen är olika inkassobolag ombud. De största skulderna är till olika banker, kreditinstitut och företag som köper fordringar och fakturor. Tolv skulder gäller summor som är mindre än 10000 kronor och här finns bland annat tre skulder till Säffle kommun på totalt 10226 kronor.

Skulderna har fortsatt att komma in. Fyra nya fordringar har kommit in till Kronofogden under 2020. Den senaste, som gäller en skuld på 4500 kronor hos Åmåls tennisklubb, registrerades hos myndigheten den 18 mars och där har sista betalningsdagen ännu inte löpt ut. Är skulden inte betald den 11 april blir den en del av utmätningen.

Fullmäktigeledamoten Tomas Lindström (TL) begärde ut utdrag från Kronofogden över Michael Karlssons personliga skulder i början av mars och hade tänkt ta upp frågan under tisdagens kommunfullmäktigemöte: Han bestämde sig emellertid för att ansluta sig till den politiska borgfreden med anledning av coronaviruset och vänta till i höst, men han kräver nu kommunalrådets omedelbara avgång.

– Skulder kan alla ha. Men tänk på skolan, det här är en person som skriver avtal för en halv miljard för kommunens räkning, säger Tomas Lindström.

– Han kan inte sitta kvar.

Artikeltaggar

Åmåls kommunKronofogdenMichael KarlssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.