Hoppa till huvudinnehållet

Karlsson ber om respekt: ”I det här finns en tragik”

Publicerad:
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) förde under fredagen samtal med representanter för partierna i den politiska majoriteten och säger sig ha fått fortsatt förtroende.
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) förde under fredagen samtal med representanter för partierna i den politiska majoriteten och säger sig ha fått fortsatt förtroende. Foto: Ove Rydh

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) hoppas att förtroendet för honom fortsatt kan finnas kvar. Han säger att det har varit en tuff tid och att han varit öppen och ärlig när han fått frågor om sin privatekonomi.

– Det här handlar inte om något extraordinärt leverne, utan det handlar om en dröm om ett företag som sprack, säger han.

Efter fem år tog drömmen om företaget slut och i november 2012 överläts Wienerkonditoriet till Mårten Bagare. Det här är inledningen och grundorsaken till de ekonomiska problemen, säger Michael Karlsson. För eftersom det var ett handelsbolag låg det personliga ansvaret för skulderna kvar.

Han beskriver det som en tuff tid, där han och hans hustru försökt arbeta av skulderna.

– Man försöker släcka en skuld, där det brinner som mest, men sedan kommer det tillbaka. Det är svårt att förklara, säger Michael Karlsson.

Kommunalrådet har över 800000 kronor i skuld hos Kronofogden

Även om företaget var hans hustrus, så är de 816000 kronorna Michael Karlssons personliga skulder.

Utmätningen på lönen tycker han är ett bra sätt att göra rätt för sig. Han säger att det är viktigt att skulderna inte byggs på och att han betalar av.

– Det är klart det är besvärande. Samtidigt är det så att jag inte har gjort något kriminellt, jag har inte bedragit någon och jag har inte stulit. Det är tufft. Men det är skulder som kommer från ett företag.

Avbetalningen går långsamt. Från början av mars till början av april har den totala skulden trots utmätningen minskat med bara några hundralappar, efter att ett nytt ärende nått Kronofogden.

Stramat åt ekonomin

Michael Karlsson säger att hans familj har stramat åt och lever förhållandevis spartanskt. Skulderna handlar inte om överkonsumtion, betonar han. Han säger att när de har åkt på utlandssemester, har det varit en gåva från hans far.

– Jag ber om respekt. Döm mig inte för hårt. Det här handlar inte om något extraordinärt leverne, utan det handlar om en dröm om ett företag som sprack, säger han.

Michael Karlsson har haft en förhoppning om att hans personliga ekonomiska problem inte skulle behöva bli allmänt kända. Vissa har vetat, andra inte. Han säger att han har svarat ärligt att han har skulder när någon har frågat, men det är inte så att han har ställt sig upp för att offentligt meddela hur det förhåller sig, exempelvis på ett socialdemokratiskt medlemsmöte.

Han hoppas att förtroendet för honom som politiker och för hans uppdrag kan finnas kvar, men förstår också att det är upp till andra att bedöma.

Påverkar det ditt arbete?

– Det gör det ju. Jag vill ju kunna föregå med gott exempel, det vill man definitivt, och jag försöker så gott jag kan. Sedan hamnar man i nåt som från början var tänkt skulle bli något väldigt bra. Det var en dröm. När det sen inte gick, så blev det så här, säger han.

– I det här finns en tragik. Om det inte varit för företaget, hade det inte blivit så här. Nu är det som det är och vi försöker göra rätt för oss.

Är det något du skulle ha velat göra annorlunda?

– Det är svårt. På något vis får man väga det negativa mot att inte våga. Allt som inte är bra, allt som är fel, vill man ju ska vara annorlunda. Här i Sverige är det fel att ha skulder. Och det vill vi rätta till. Givetvis hade jag velat att företaget skulle blomstra och jag hade önskat att det hade varit ett aktiebolag. Då hade det aldrig blivit så här. Jag beklagar det verkligen.

Uttrycker förtroende

Efter att PD ringt under fredagen förde Michael Karlsson samtal med sitt parti, samt representanter för Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Han kallade också till ett hastigt möte med personalen i stadshuset och för ledningen i Åmåls Kommunfastigheter. Därefter skrev han ett långt personligt meddelande på Facebook där han förklarade situationen och bad om ursäkt för konsekvenserna. I meddelandet står att Michael Karlsson fått stöd av politikerna i majoriteten och att han har fortsatt förtroende.

Under eftermiddagen skickade Åmåls kommun ut ett officiellt pressmeddelande. Där uttrycker Socialdemokraternas gruppledare Ewa Arvidsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, samt Miljöpartiets och Vänsterpartiets gruppledare Lotta Robertsson Harén (MP) och Peter Olsson (V) sitt stöd för Michael Karlsson.

– Det här är en situation som berör Michael Karlssons privata ekonomi och inte på något sätt kommunens ekonomi och verksamhet. Vi inom den politiska majoriteten har fortsatt fullt förtroende för kommunalrådet Michael Karlsson. Arbetet fortsätter som vanligt, citeras Ewa Arvidsson i pressmeddelandet.

Det står också att Michael Karlsson har ställt sin plats som kommunstyrelsens ordförande till förfogande, men att företrädarna för de tre partierna i den politiska majoriteten tycker att han gör ett bra arbete och vill att han ska fortsätta.

Artikeltaggar

Åmåls kommunMichael KarlssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.