• idag
  9 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sjukvården i stabsläge - ställ in resan i påsk

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Sjukvården i Västra Götaland har gått upp i stabsläge för att kunna möta patienter med coronavirus och covid -19.
Foto: Tommy Löfgren
Sjukvården är sedan en dryg vecka tillbaka i stabsläge. Det innebär att resurserna har omfördelats för att kunna möta en annalkande coronakris även i Dalsland. Befolkningen uppmanas att inte resa i påsk och ingen över 70 år ska träffa andra människor.

– Är du över 70 år så kan du gärna gå ut, men gå ut enskilt i så fall, säger Ulrika Holmqvist, primärvårdschef för område norra Bohuslän och Dalsland.

Än så länge har Dalsland varit relativt förskonat. Men coronaviruset sprider sig över världen och kräver enorma sjukvårdsinsatser. I Sverige har regionerna dragit ned på kirurgi som inte är akut och byggt upp covid-19-avdelningar specifikt och omskolat personal.

Förstärkt telefoni

Även i Dalsland och norra Bohuslän förbereder man sig inom primärvården.

– Vi har omformat våra mottagningar dels för att förbereda oss och dels för att förhindra smittspridning. Mycket arbete har vi lagt om till telefon, där vi förstärkt våra resurser rejält. Vi håller även Skypemöten för att minimera risken för smittspridning. Vi har stängt våra drop-in-mottagningar på vård- och jourcentraler. Vi jobbar också mer med hembesök och har ökat möjligheterna till läkarinsatser inom hemsjukvården, säger Ulrika Holmqvist.

På Dalslands sjukhus i Bäckefors finns både vård- och jourcentral. Men blir man förkyld ska man inte åka dit.

– Vi har inte någon inneliggande vård på Dalslands sjukhus. Det är vårdcentralsvård vi har, dit man kan komma om man behöver hjälp, men man ska ringa först! Är man så sjuk att man behöver sjukhusvård är det NÄL som gäller. Praktikertjänst har mottagningar med planerad vård i huset, men det är något annat. Det som är viktigt att tänka på är att även vi har en del personal hemma med förkylningar nu och därav inte full bemanning.

Ulrika Holmqvist är primärvårdschef för område norra Bohuslän och Dalsland.
Foto: VG-regionen

esök inte vårdcentralen

Ulrika Holmqvist fortsätter.

– Gå absolut inte till en vårdcentral oanmäld om du är förkyld! Ta det på allvar, men stanna hemma och ring istället 1177 eller din vårdcentral om du behöver, så att sjukvården kan göra en bedömning. De allra flesta får lindriga eller måttliga symptom av viruset och det går över av sig självt, men sprid inte smittan vidare. Stanna hemma i 48 timmar efter det att symptomen är borta. Det ligger ett stort ansvar på oss alla att följa de här direktiven.

Ulrika Holmqvist är mycket tydlig med att alla behöver lyda de direktiv Folkhälsomyndigheten gått ut med.

– Är man sjuk stannar man hemma och äldre som är över 70 år ska hålla sig hemma så mycket som möjligt. Vi är rädda om våra invånare och vill inte blanda smittade med dem som inte är smittade, framför allt inte äldre.

Man kan annars tänka att på landsbygden där det är glest befolkat så kan man röra sig lite friare. Är det fel att tänka så?

– Ja. Det är samma rekommendationer i hela landet. De gäller även på landsbygden. Det är jätteviktigt att man följer det Folkhälsomyndigheten säger. Det är synd om folk inte riktigt förstår budskapet. Man ska isolera äldre för att värna om de äldre. Och de äldre ska också värna om sig själva och om andra äldre.

Vilka får resa i påsk då? Tänker om man till exempel har barn och barnbarn som man vill åka till, eller barn och barnbarn som vill besöka släktingar?

– Det är klart att om man är 60 år och fullt frisk så kan man säkert träffa andra om de också är fullt friska. Och man kan träffas inom familjen om man är fullt frisk, men man ska inte dra folk land och rike runt. 70-plussarna ska verkligen inte ut i samhället nu och ska inte blandas med yngre som rör sig mer ute i samhället.

Fotnot: Fram till och med den 2 april hade Västra Götaland 457 bekräftat smittade i covid 19 och 9 avlidna. 91 patienter var den 2 april inlagda på de fem olika sjukhusen i regionen, varav 46 intensivvårdades. 9 covid -19-patienter vårdades inom NU-sjukvården, varav 7 på intensiven. Statistiken kan dock släpa efter och med all sannolikhet är det många fler som har smittats av viruset utan att bli speciellt sjuka.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.