• idag
  13 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stanna hemma i påsk för att minska smittspridningen

Insändare
PUBLICERAD:
Kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors riktar i inlägget som föredrogs vid kommunfullmäktige en uppmaning till alla att hålla sig hemma under påsken för att minska smittspridning. Påsken är en tid då många återvänder till Bengtsfors. Påskparaden på orten, bilden, är i år av det skälet inställd.
Foto: Britt-Marie Erlandsson

Jag kan inte rekommendera personer som brukar tillbringa semestrar eller andra ledigheter i vår kommun att under nuvarande omständigheter göra det. På grund av risker för smittspridning och en redan hård belastning på vår vård- och omsorgspersonal vill jag istället bestämt avråda från det.

Vår kommun är ännu så länge vad avser hälsopåverkan relativt lindrigt drabbad av Covid-19. Det kan emellertid finnas ett mörkertal som inte är obetydligt och läget kan snabbt förändras. Inte minst om många kommer tillresande – då ökar smittorisken markant. Detsamma gäller naturligtvis om Bengtsforsbor återvänder efter att ha varit på platser som är hårdare smittobelastade än Dalsland.

Vi är i våra bygder fortfarande ganska långt ifrån, eller efter, utvecklingen i Stockholm, men Göteborg med omland är på väg åt det hållet och med ökat antal kontakter så ökar riskerna även här. Det mest verkningsfulla sättet att minska på riskerna för smittspridning i Dalsland är att de som annars kommer hit nu väljer att stanna kvar på sina hemorter.

I den extraordinära situation som nu råder med anledning av spridningen av Covid-19 sätts kommunens resurser inom vård och omsorg under hård press. Personalförsörjningen förvärras på grund av smittorisker i spåren av Coronaviruset och misstänkt sjukdom relaterad till Covid-19.

Varje år har kommunen en ansträngd bemanningssituation, i första hand på grund av svårigheter att rekrytera sommarvikarier då ordinarie personal behöver ha semester.

Covid-19 innebär en extraordinär situation med höga sjukskrivningstal på grund av befarade smittorisker. Viss prioritering behöver redan nu ske bland de arbetsuppgifter som ska utföras inom hemtjänst och hemsjukvård.

Våra resurser måste i första hand finnas tillgängliga så att medborgare i Bengtsfors kommun tillförsäkras god vård och omsorg. Sett utifrån detta perspektiv kan kommunens socialtjänst inte ta på sig ansvaret för att ge delårs- eller fritidsboende hemsjukvård eller hemtjänstinsatser. Det gäller redan nu, eftersom situationen är resurskrävande och beredskap behöver finnas för att den kan förvärras.

Av detta skäl behöver medborgare från andra kommuner med behov av hemtjänst begränsas i sin frihet att tillfälligt bosätta sig i kommunen. Den starka rekommendationen är därför att de just i nuvarande läge kvarstannar i sina hemkommuner.

Jag vill på alla kommunmedborgares vägnar tacka alla som jobbar inom vård och omsorg i kommunen. Nu och framöver kommer mycket att hänga på de insatser som vårdens medarbetare gör. De får leva med föränderliga instruktioner och får göra nya insatser för att klara av situationen och lära sig en ny sjukdom. Varmt tack för professionellt utfört arbete!

För oss alla gäller det att följa Folkhälsomyndighetens råd och instruktioner; tvätta händerna noggrant och nys i armvecket. Om du får förkylningssymtom måste du dra dig undan sociala miljöer och gå inte och hälsa på dina äldre bekanta. Detta kan och måste vi alla bidra med för att minska riskerna för smittspridning.

Stig Bertilsson

Kommunstyrelsens ordförande

Bengtsfors kommun

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.