Hoppa till huvudinnehållet

Församlingshem flyttade in i kyrkan

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
I bakre delen av Edsleskogs kyrka har församlingshemmet byggts. Dörrar, fönster och andra detaljer är utformade i samma stil som kyrkan i övrigt. I bakgrunden Ulf Nilsson, SJB, Märtha Björn, kyrkorådet och Martin Hallberg, fastighetsansvarig.
I bakre delen av Edsleskogs kyrka har församlingshemmet byggts. Dörrar, fönster och andra detaljer är utformade i samma stil som kyrkan i övrigt. I bakgrunden Ulf Nilsson, SJB, Märtha Björn, kyrkorådet och Martin Hallberg, fastighetsansvarig. Foto: Tommy Löfgren

När det gamla församlingshemmet i Edsleskog var behov av renovering byggde man ett nytt i stället.

Inne i kyrkan.

– Vi är först i Karlstads stift med den lösningen, säger Martin Hallberg, fastighetsansvarig i Åmåls församling.

Det nya församlingshemmet i Edsleskog är resultatet av ett modigt tänkande och ett varsamt hantverk. För det första står Åmåls församling. För det andra Sven Johanssons Bygg AB.

För att få bygga om inne i en kyrka räcker det inte med att plocka fram hammare och spik. Det är många som har synpunkter och ska säga sitt. Inte minst länsantikvarien som har sitt perspektiv på färg och form och hållbarhet över tid.

Är nöjda

Det är samma delar som även byggaren har, men kanske mer på ett praktiskt sätt. Mitt emellan med ett ben i vartdera lägret står beställaren, Åmåls församling.

– Det blev väldigt bra. Vi är mycket nöjda, säger Martin Hallberg, och Märtha Björn i kyrkorådet.

De lyfter också fram kyrkoherde Lotta Cohén, som var med på idén från början som startade med behovet av att koka kaffe i kyrkan. Och en toalett vore heller inte fel, sa man.

En transport

Det gamla församlingshemmet ligger intill prästgården och den gamla kyrkogården. Där serverades kyrkkaffet förr och det var också lokalen för samlingar. Därmed fick man frakta sig från kyrkan till församlingshemmet för att kunna delta.

– Det var väldigt opraktiskt. När behovet av renovering av fastigheten blev påträngande var vi ett par stycken som funderade lite. Det började med att vi ville ha ett litet pentry i anslutning till kyrkan och slippa gå ut till manskapsboden för att gå på toaletten, säger Märtha Björn.

Församlingshemmet består av två avdelade utrymmen. Hör sitter Märtha Björn, kyrkorådet, Martin Hallberg, fastighetsansvarig och Ulf Nilsson, Sven Johansson Bygg i avdelningen för bland annat film- och bildvisning.
Församlingshemmet består av två avdelade utrymmen. Hör sitter Märtha Björn, kyrkorådet, Martin Hallberg, fastighetsansvarig och Ulf Nilsson, Sven Johansson Bygg i avdelningen för bland annat film- och bildvisning. Foto: Tommy Löfgren

Det väckte en tanke som blev en idé. Så startade det annorlunda projektet med många inblandade.

Ulf Nilsson, byggansvarig hos SJB, Sven Johansson Bygg AB kom med i projektet 2019 då bygget startade. Projekteringen gjordes 2017 och i januari 2019 börjades ombyggnaden.

Ulf Nilsson berättar att det blev ett mycket annorlunda arbete med både nytänkande och en omtänksamhet för den gamla miljön i kyrkorummet. Edsleskogs kyrka invigdes 1905 och byggdes i nygotisk stil med bland annat stora spetsbågiga fönster.

De senare är exempel på detaljer plus färgsättning som Ulf Nilsson och hans hantverkare fick ta hänsyn till.

Kreativa lösningar

Mycket av arbetet som el, rör och annat har byggts in och syns inte. Det har krävts kreativt tänkande för att lösa vissa problem. Andra detaljer tog han specialhjälp med av Elin Guldåker, snickare från Fengersfors.

– Ett sådant här bygge får man nog bara möjlighet att göra en gång i livet, säger Ulf Nilsson.

Blev ljust

Församlingshemmet omgärdas av mycket fönster och glas med stort ljusinsläpp. Det består av två delar. En för samlingar med film- eller bildvisningar. Den andra i anslutning till pentryt. Båda går givetvis att använda samtidigt om det behovet finns. Och en toalett blev det.

Andra detaljer som tillkom i samma projekt var exempelvis en måttbeställd matta från församlingshemmet fram till altarringen och eldrivna hissar till lampkronor. Det behövs inga stegar längre för att tända och släcka de levande ljusen.

Inga stegar mer. Martin Hallberg, fastighetsansvarig i Åmåls församling visar hur den nya tekniken gör det möjligt att hissa ned ljuskronorna.
Inga stegar mer. Martin Hallberg, fastighetsansvarig i Åmåls församling visar hur den nya tekniken gör det möjligt att hissa ned ljuskronorna. Foto: Tommy Löfgren

Den åttonde augusti 2019, ett år efter att kyrkan stängts, kunde den öppnas igen.

Edsleskogs kyrka tillhör Åmåls församling och invigdes 1905. Nu inrymmer kyrkan även ett modernt församlingshem.
Edsleskogs kyrka tillhör Åmåls församling och invigdes 1905. Nu inrymmer kyrkan även ett modernt församlingshem. Foto: Tommy Löfgren

Totalt med allt arbete, projektering, inköp av textilier med mera kostade ombyggnaden fem miljoner kronor. I summan ingår kyrkoantikvarisk ersättning från Karlstad stift.

Artikeltaggar

EdsleskogEdsleskogs kyrkaElin GuldåkerKarlstads stiftLotta CohénNyheterSven Johansson Bygg ABUlf NilssonÅmåls församling

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.