• idag
  14 juli
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.5 mm
 • onsdag
  15 juli
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  16 juli
  21°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Slagskugga över våra bygder

Ledare
PUBLICERAD:
Dalslänningen fyra dagar efter krigsutbrottet 1939. Coronakrisen är av en annan art men rubriceringen av att slagskuggan når våra bygder liksom att lägets allvar präglar stämningen i köpingen passar in lika bra i dag.
Att försöka dra tydliga slutsatser eller rikta pekpinnar i den nu pågående kris alla är medvetna om, är inte bara dumt utan även helt omöjligt ens för experter.

Sverige befinner sig i en aldrig tidigare upplevd situation som påverkar oss alla ner på individnivå. Det sista som behövs just nu är ovidkommande tjafs.

Tittar man bakåt i vad Dalslänningen uppmärksammat under årens lopp hittar man inget liknande. Inte ens andra världskrigets utbrott kommer riktigt i närheten av vad vi upplever nu, även om följderna blev - får vi förmoda - mer fasansfulla. Fyra dagar efter krigsutbrottet 1 september 1939 skrev tidningen för all del en liten artikel på första sidan om att "Krigets slagskuggor nå även våra bygder". Dalsland påverkas ofta sent. Så har det alltid varit. Man konstaterar även att "Lägets allvar präglar stämningen i köpingen".

Så känns det definitivt nu i mars 2020.

Många kloka ord har redan sagts, och statsministerns tal till nationen på söndagskvällen sammanfattade på ett enkelt sätt det som är viktigt. Att alla tar ansvar.

Det kan bli besvärligt i ett land som inte utsatts för prövningar på åtskilliga decennier, där totalförsvaret inte är som förr och där generationer av unga aldrig gjort värnplikt. Men det kan på samma sätt vara ett nyttigt uppvaknande som ger erfarenheter, trots att framtidsscenariot är oroande.

Redan märks, åtminstone på små orter som här i Dalsland, hur gemenskapen mellan människor stärks. Paradoxalt nog samtidigt som vi inte ska umgås för nära.

Villigheten att ta hand om, och hjälpa varandra är stor. Det tar sig uttryck som att hjälpa till med att handla, vara försiktig mot omgivningen, värna lokal handel och mycket annat.

Tidningen har en viktig roll som informationsförmedlare i kristider och tidningsmedia klassas nu som samhällsviktig verksamhet. Vi manar våra läsare att se till att läsningen av tidningen digitalt fungerar. Information om det finns på sidorna 30 och 31 i dagens tidning.

Dalslänningen har liksom övriga NWT-koncernen valt att i största möjliga mån decentralisera verksamheten och låta medarbetare arbeta hemifrån. Det blir en märklig situation i en verksamhet vars adelsmärke är att verkligen vara på plats när saker och ting händer. Nu kommer det en tid framöver att bli nyhetsbevakning, men kanske inte alltid som man är van vid. Vi rättar oss efter att inte utsätta andra, eller oss själva för risker.

Alla kan inte göra så, men inom många andra företag, förvaltningar, politik och andra verksamheter borde det gå. Digitala möten är lätta att ordna istället för fysiska möten och smittspridningen kan minskas till gagn för dem som är utsatta. Resor bör undvikas. Vårdens resurser kan sparas så att de som sliter hårt inte får extra sten på bördan.

Alla kan i detta läge bidra med något. Vad som sedan gjorts rätt eller fel finns det gott om tid att utvärdera i framtiden, för att dra lärdomar om inte annat.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.