Hoppa till huvudinnehållet

Så byggs nya fyravåningshuset på Björkdungen

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Ytterväggarna på det nya huset på Björkdungen kommer att kläs av takskiffer, som på det här huset i Tanumshede. Något som beskrivs som unikt.
Ytterväggarna på det nya huset på Björkdungen kommer att kläs av takskiffer, som på det här huset i Tanumshede. Något som beskrivs som unikt. Foto: Privat

Under våren eller början av sommaren börjar ett fyravåningshus att byggas på Björkdungen 5. Huset kommer att innehålla elva lägenheter och en helt ny, modern folktandvård. Entreprenör är Sven Johansson Bygg AB i Ed som bygger på uppdrag av det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus.

I fredags beviljade myndighetsnämnden bygglov för satsningen. En satsning som blev till efter att Bengtsforshus velat bygga nya centrala lägenheter och för att den länge trångbodda folktandvården, som i dag finns på Nygård, ska få moderna och ändamålsenliga lokaler.

– Det är väldigt spännande. Vi kommer att erbjuda fina, toppmoderna två- och trerumslägenheter med fina kök, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare och duschbadrum. Det blir också en stor gemensam takterrass som byggs i massivträ med bord och parasoll där man kan sitta och fika med utsikt över Bengtsbrohöljen.

"Modernast i landet"

– Bottenvåningen blir helt anpassad efter folktandvårdens behov. Det kommer att bli Sveriges modernaste folktandvård! säger Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus.

En skiss över hur det nya huset är tänkt att se ut.
En skiss över hur det nya huset är tänkt att se ut. Foto: Skiss: Arkitema architects

Det nya huset ska värmas upp av fjärrvärme och kommer att byggas i massivträ, berättar han vidare.

– Första våningen och källaren kommer att byggas i betong. Men våning två, tre och fyra byggs i massivträ. Utsidan kommer att kläs i ett takskiffer på väggarna. Det kommer att bli synliga träinslag på vissa delar. På taket blir det papp.

Takskiffer på väggarna

Takskiffret på väggarna beskrivs som unikt.

– Det är ett järnhaltigt takskiffer, rödbrunaktig i olika färgnyanser. Skiffret är snyggt och behöver inget som helst underhåll. Det är annars underhållet som drar kostnader över tid för oss. Men det är här ett unikt material som, mig veterligen, bara har använts på ett ställe tidigare, på ett liknande hus i Tanumshede.

Varför väljer ni att bygga i massivträ?

– Massivträ ligger i tiden och har en viktig miljöaspekt. Massivträ ska också vara väldigt bra för hälsan och verkar rogivande och lugnande.

Hur är intresset?

– Det har varit en del som visat intresse av att bo i huset. Ännu fler har frågat när bygget blir av och undrat över hyresnivåer och liknande.

Var kommer ni att landa när det hyrorna?

– Hyrorna kommer att landa i paritet med dem på Hagalund. Där kostar en trea cirka 8 800 kronor i månaden och en tvåa en tusenlapp mindre.

Vad kostar huset att bygga?

– Någonstans runt 35-40 miljoner kronor. Det kostar mycket att bygga i dag. Men vi fick fyra anbud och det var positivt. Då vet man att priset är korrekt. Alla anbudsgivare var lokala utom en som kom från västkusten.

Pär Nilsson är vd för Bengtsforshus AB.
Pär Nilsson är vd för Bengtsforshus AB. Foto: Conny Hultgren

– Det känns viktigt att det blev en lokal entreprenör, som alla på orten vet vem det är. En aktör som kommer utifrån kanske inte bryr sig lika mycket och det är viktigt att våra lokala företag får vara med.

Hagalund tog tid att fylla. Kommer det att gå fortare på Björkdungen?

– I våra kösystem så märker vi störst intresse för Bengtsfors centrum. Tittar vi på Hagalund så hade vi många som sökte sig dit, men flera av dem var för unga eftersom det är ett 55 plus-boende. På Björkdungen vänder vi oss till alla målgrupper. Jag tror att det blir väldigt blandat med hyresgäster där, både yngre och äldre.

Huset på Björkdungen beräknas stå klart i september 2021.

Flera renoveringar

Just nu håller Bengtsforshus även på med ett antal renoveringsarbeten.

– Gula villan renoveras för fullt. Där ska Praktikertjänst Tandläkare Hans Martinsson hyra in sig. Naprapaten Jürgen Svensson ska vara kvar. Det kommer även Camp Dalsland att vara. De hyr källarutrymmet. På övervåningen ska vi ha ett företagshotell.

– På Olympiavägen (Övre Olympen) drar vi just nu in vattenburen värme. Det har varit direktverkande el där förut. Där byter vi också ut fönster och dörrar.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforshus ABBostad och byggenPär NilssonSven Johansson Bygg AB

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.