Den negativa ekonomiska utvecklingen bruten

Insändare
PUBLICERAD:

M, C, SD och KD står bakom budget. Ännu så länge är det oklart hur Bengtsfors’ ekonomi i ett längre perspektiv kommer att drabbas av Coronapandemin, men det kan konstateras att 2020 i ekonomiskt hänseende börjat bra för kommunen. Efter de senaste årens stora underskott visar nu årets inledande två månader med den nya majoritetens första budget att vi har vänt de senaste årens negativa utveckling.

Trots ökade kostnader inom den sociala sektorn och en större befolkningsminskning än beräknat under slutet av fjolåret visar 2020 års första prognos på överskott. Ett litet sådant, men fram tonar nu ändå en ny bild jämfört med tidigare år.

Klart är dock att det är alldeles för tidigt att signalera ”faran över”. Coronapandemin kan få konsekvenser som är helt oförutsägbara. Vidare är kostnadsutvecklingen – i betydande grad styrd av omvärlden – när det gäller försörjningsstöd och placeringar av unga fortsatt i stigande.

Två avgörande faktorer ligger bakom den stora ekonomiska förändringen.

– Dels de stora besparingar som beslutades när budgeten för 2020 antogs. Vi som bildar den nya majoriteten (M, C, SD och KD) beslutade om nödvändiga förändringar och bröt tydligt de tidigare årens negativa utveckling.

– Dessutom det goda arbete som utförs av medarbetarna i kommunens verksamheter. Vi ser ett stort ekonomiskt ansvarstagande och professionellt engagemang inte minst inför de stora besparingar som beslutats.

I den långa räcka av beslut och besparingar som präglar kommunekonomin ser vi också att det finns effekter som inte förutsetts. Ambitionen är i de fallen att föra dialog med berörda och se över vad som kan ändras.

Som helhet sett är emellertid det viktiga nu att fortsätta på den inslagna vägen. Faran är inte över, besparingar kommer att krävas även i fortsättningen, och vi måste därtill vara beredda på att Coronapandemin kan ge långtgående negativa ekonomiska effekter.

Målet för året är att kommunen ska kunna nå upp till nivån för god ekonomisk hushållning. I Bengtsfors fall innebär det blygsamma en procents överskott i förhållande till skatteintäkter och statsbidrag. Där är vi inte riktigt ännu men om kommunen fortsatt ska kunna göra nödvändiga investeringar inom omsorg, vård och skola så är det en nödvändighet. Det är sådant som kan göra kommunen attraktiv och som lägger grunden för framtida positiv utveckling.

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Per Jonsson (C)

Utbildningsutskottets ordförande

Jimmy Bjerkansmo (C)

Sociala utskottets ordförande

Ulf Nelson (M)

Tekniska utskottets ordförande

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.