Besked om påskens skidåkning på tisdag

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Skidbackarna är fortfarande öppna. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Vården i Åre är rädd för att bli överbelastad av coronapatienter och kräver att skidanläggningen stängs, men skidjätten Skistar håller fortsatt öppet inför den annalkande påskveckan.
På tisdag kan Folkhälsomyndigheten komma att presentera nya åtgärder i frågan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

På många skidorter har både after-ski och vissa trånga liftar stängt – men fortsatt håller de svenska skidbackarna öppet.

I Åre varnar vården för att den extra kapacitet som krävs för att hantera det stora antal fall av covid-19 som skulle följa med de tiotusentals turister som normalt tillbringar påsklovet i fjällen saknas.

Följer råden

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare betonat att alla som bestämmer sig för att resa till fjällen under påskhelgen noga måste avväga riskerna för smittspridning, men ännu finns ingen rekommendation om att hela anläggningar bör stänga ned inför påsken.

För att förhindra smittspridning har det på flera skidorter i stället bestämts att after ski-verksamheten ska upphöra, bland annat på skidjätten Skistars skidanläggningar i Åre, Sälen och Vemdalen.

Ett eventuellt beslut om stängning kommer inte tas förrän Folkhälsomyndigheten ändrar sina råd.

– Vi gör precis det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Vi litar blint på våra experter. Vi kan inte ta egna beslut hit eller dit, det vore jättekonstigt, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef Åre, till TV4.

Spridning under påskveckan

Under måndagsförmiddagen träffade Folkhälsomyndigheten Region Jämtland Härjedalen och länsstyrelsen för att diskutera saken. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att besked om nya åtgärder i frågan kan komma på tisdagen.

– Vi återkommer i morgon när diskussionen har landet i exakt vad det kan handla om, för att kunna minska smittspridningen ännu mer under påsken, sade Tegnell på myndighetens pressträff på måndagen.

Marc Skogelin/TT

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.