Hoppa till huvudinnehållet

Fältsjukhus förstärker beredskap i Stockholm

Publicerad:
Material för fältsjukhuset lastades vid Göteborgs garnison i lördags. Från början var det tänkt att sjukhuset skulle uppföras i Uppsala men nu blir det i Stockholm i stället, på Socialstyrelsens inrådan.
Material för fältsjukhuset lastades vid Göteborgs garnison i lördags. Från början var det tänkt att sjukhuset skulle uppföras i Uppsala men nu blir det i Stockholm i stället, på Socialstyrelsens inrådan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ett fältsjukhus uppförs vid Stockholmsmässan i Älvsjö i södra Stockholm.

Det handlar om ett komplett sjukhus, inklusive intensivvårdsplatser, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Bygget, som påbörjas under dagen, sker i samarbete med Försvarsmakten. Från början var tanken att sjukhuset skulle uppföras vid den militära flygbasen Ärna i Uppsala, men på inrådan av Socialstyrelsen har det nu omdirigerats.

– Skälet är att Socialstyrelsen har uppdraget att prioritera var resurserna behövs bäst, de har begärt att det ska upprättas i Älvsjö. Naturligtvis har vi bifallit den hemställan, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Tengroth säger att sjukhuset kan bidra med 30 intensivvårdsplatser.

Region Stockholm förväntar sig att behovet av platser för coronasmittade patienter kommer att bli stort de kommande veckorna.

"Även om vi för närvarande har lediga intensivvårdsplatser vet vi att läget kan förändras snabbt. Vi vill hela tiden ligga steget före i vår planering. Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta", säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i pressmeddelandet.

Dödssiffran i coronavirus i Sverige har stigit till 21. Det senaste fallet var en man i 80-årsåldern som avled på Skånes universitetssjukhus i lördags. Han hade en underliggande sjukdom och hade vårdats på sjukhuset sedan i förra veckan.

Artikeltaggar

Björn ErikssonFörsvarsmaktenInrikes/utrikesSocialstyrelsenSverigeÄlvsjö

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.