Hoppa till huvudinnehållet

"Katastrofalt" läge för hotellen

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Situationen är katastrofal för Baldersnäs herrgård, enligt hotellchefen Susanne Jensen.
Situationen är katastrofal för Baldersnäs herrgård, enligt hotellchefen Susanne Jensen. Foto: Tommy Löfgren

Det är ett tufft läge för hotell och vandrarhem i coronatider. Avbokningarna är många. På Baldersnäs herrgård och First Hotel Bengtsfors är situationen riktigt akut.

– Det är en katastrof för vår del. Vi har väldigt många avbokningar, både boenden och dagkonferenser, säger Susanne Jensen, hotellchef för Baldersnäs herrgård och First Hotel Bengtsfors.

På mycket kort tid har det hänt saker väldigt snabbt.

– Inte ens arbetarna som ska komma hit för att göra underhållsarbete på fabrikerna vågar boka. Vi sitter just nu och räknar och funderar hur vi ska göra. Om vi ska senarelägga öppningen av hotell och restaurangen vid Baldersnäs eller skjuta på det en, två eller tre månader framåt.

"Känns fruktansvärt"

Det är mycket som fortfarande är oklart.

En fruktansvärd situation för First Hotel Bengtsfors, menar hotellchefen Susanne Jensen.
En fruktansvärd situation för First Hotel Bengtsfors, menar hotellchefen Susanne Jensen. Foto: Conny Hultgren

– På First Hotel Bengtsfors funderar vi på om vi ska ha restaurangen öppen eller stängd. Vi ska inom kort ha kontakt med ägaren och sedan får vi se. Jag vet inte hur det går. Det känns fruktansvärt. Vi försöker komma igenom det här nu, men det är fruktansvärt för anställda som kanske förlorar jobbet, säger Susanne Jensen.

Mycket oklar situation

Therese Karlsson är ordförande för Bengtsforstraktens hembygdsförening som driver Gammelgårdens friluftsmuseum och vandrarhemmet på Majberget.

– Det är oklart hur vi ska ta oss an sommaren. Hela verksamheten uppe på Gammelgården drivs mycket av intäkterna från vandrarhemmet och just nu har vi ingen som bor hos oss, säger Therese Karlsson.

Hon berättar att första slaget var att en slalomklubb som på sportlovet brukar bo på vandrarhemmet avbokade.

– Och nu ser vi effekter av coronaviruset. Jag är lite bekymrad eftersom varje krona är viktig för oss.

Vandrarhemmet håller öppet, men man serverar ingen frukost för närvarande.

Färre som reser

Finn Brynildsen driver Hotell Dalsland i Ed.

– Det har varit avbokningar och det gäller även större grupper. Vi märker att det är mindre verksamhet, det är färre som reser och vi har en tuff situation.

Finn Brynildsen tycker ändå det är positivt att regeringen har vidtagit åtgärder i form av korttidspermitteringar, att staten står för sjuklönekostnader för anställda i två månader och att företag kan skjuta på skatteinbetalningar.

– Om det sedan räcker får vi se. Men det är i alla fall en bra början. Från vår sida värderar vi om vi behöver lägga något varsel, men det är inget vi har beslutat om ännu i alla fall.

Tappar flera grupper

Christer Emanuelsson, som driver Silverlake Camp och Hotell Hemgården i Bengtsfors, märker också av situationen.

– Det är väldigt lugnt och våra utländska besökare vågar inte boka eller avbokar. Nu försvinner även kundgruppen med skolklasser för oss när de stänger skolorna. För vår del räknar vi helt kallt med att vänder både på boende- och kanotsidan. Men vi har inte ett aning om hur länge det blir stopp.

Christer Emanuelsson menar att den utländska marknaden ser inte så bra ut.

– Men vi hoppas att kunna ta igen på den svenska marknaden. Vi jobbar på och tror att fler väljer att turista på hemmaplan i sommar. Förhoppningsvis så ska det bli lite folk ändå.

Artikeltaggar

BaldersnäsChrister EmanuelssonCoronavirusetDalslandFinn BrynildsenFirst Hotel BengtsforsGammelgårdenHotell DalslandHotell HemgårdenNyheterSusanne Björk JensenTherese Karlsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.