Gör om och gör rätt: Tänd ljuset igen

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Väg- och gatubelysning som diskuteras i inlägget.
Foto: Tommy Löfgren

Fick för någon vecka sedan en broschyr från Bengtsfors Kommun kallad Bengtsforskanalen med underrubriken KOMMUNicera. Kommunen ställer där frågan: Har du tid för en pratstund?

Ja, absolut. Jag/vi har tid att prata, men undrar hur det står till i Kommunhuset.

Ni ser ut att ha ont om tid för en pratstund.

Ett, för vår del mycket drastiskt, beslut fattades tydligen av Kommunen redan i november, att släcka ner gatubelysningen i Dingelvik – Ekebol och Tisselskog.

Helt utan kommunikation med de som drabbades av detta beslut. Fick i stort sett beskedet när ljuset slocknade. Ja visst ja, det stod ju något om det i KOMMUNicera att ”vissa kortare sträckor med trästolpar – dåliga kablar/skåp eller energislukande armaturer skulle släckas”. Inte ett ord om att det rörde tre hela byar.

Göte Johansson.
Foto: Tommy Löfgren

I samma broschyr läser jag att Kommunen i Bengtsfors tätort satt upp extra belysning för att ”öka tryggheten”. Kanonbra. Då är vi helt överens om att belysning ökar tryggheten. Hade hoppats att den tryggheten även gällt för ”våra” skolbarn som morgon och kväll måste använda vägen i Ekebol för att ta sig till och från uppsamlingsplats för skolskjuts, för att cyklande ta sig till kamrater i byn. För de som endast har denna väg för hundrastning och promenader. En mycket smal väg, utan vägren och med meterdjupa diken och mycken virkestrafik.

Förstår var på skalan vi hamnar när det gäller trygghet i Kommunen efter ordföranden i Tekniska utskottets uttalande att ” Det är här det gör minst skada”. Kilometerlånga upplysta gång och promenadvägar utan trafik är tydligen viktigare ur trygghetssynpunkt.

Ett gammalt uttryck säger att vi medborgare får de politiska beslut vi förtjänar. Ja, det gäller säkert mig där bäst-före datumet utgått, och som med råge uppnått den ålder där man får rösta i valen, men jag tycker synd om de barn som drabbas av inkonsekventa och tokiga beslut.

Kan också påminna om att gatubelysningen var den enda, mig veterligen, kommunala satsning på ort och ställe för oss skattebetalare i dessa tre byar.

Gör om – gör rätt och tänd ljuset.

Göte Johansson

Dals Långed

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.