Rustade för första coronafallet

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Eva Torger Malvila, chef för vårdcentralen i Bengtsfors, uppmanar personer med luftvägsbesvär eller feber att i första hand kontakta vården via telefon.
Foto: Conny Hultgren
Med risk för samhällsspridning av det nya coronaviruset höjde Folkhälsomyndigheten i veckan risknivån till den högsta. Fokus är nu att skydda de äldre och personer med tidigare sjukdomar. Vården i vårt område är rustad för att hantera eventuella fall, men än så länge finns det inga uppgifter om personer som har insjuknat i viruset i Dalsland.

På vårdcentralen i Bengtsfors är personalen på tårna.

På ytterdörren sitter information på flera olika språk om hur man ska agera om man varit utomlands och upplever luftvägsbesvär eller feber. Patienter med de symptomen uppmanas att ringa på dörrklockan och invänta personal, men helst ser de att patienter kontaktar vården via telefon.

– Vi vill allra helst att personer som känner av dessa symptom inte kommer hit. Vi uppmanar i stället att ringa hit eller 1177, säger Eva Torger Malvila, chef på vårdcentralen i Bengtsfors.

Om det trots allt skulle komma en patient med symptom till vårdcentralen i Bengtsfors är de rustade.

Hyllorna för handsprit gapar tomma på Apoteket.
Foto: Conny Hultgren

– Den personen får i det läget gå in via ambulansintaget och sedan stänger vi till för att inte smittan ska spridas till övriga lokaler. Vi har garderat oss med skyddsutrustning i form av skyddskläder, handskar och visir.

Det sker ingen provtagning gällande coronaviruset på vårdcentralen. Den görs i första hand på Näl i Trollhättan.

Många frågor

Personalen på vårdcentralen uppdaterar sig kontinuerligt om det senaste läget från smittskydd. De möter många frågor och oro från patienter.

– Vi uppmanar alla att också själv uppdatera sig då informationen ändrar sig från dag till dag. Det är ett virus som inte är farligt för de allra flesta, men det är viktigt att hindra vidare spridning. Om man blir sjuk rekommenderas egenvård i hemmet. Fokus just nu är att hjälpa de mest sårbara, säger Eva Torger Malvila.

Hon uppmanar att under rådande omständigheter tänka till en gång extra.

– Det viktiga är att undvika folksamlingar. Om man är hostig så tänk på att hosta i armvecken och tvätta händerna ofta och noga. Tänk på de äldre.

Ingela Sjöberg är vårcentralchef i Bäckefors. Hon berättar att det fortsatt är relativt lugnt på vårdcentralen och även på jourcentralen i Bäckefors.

– Än så länge har vi inte fått in några fall och vad jag vet har Dalsland än så länge klarat sig, säger hon till Dalslänningen vid lunchtid på torsdagen.

– I samband med att fler fall konstateras i Sverige ökar antalet samtal med frågor, men än så länge är det inte en så farlig ökning, säger Ingela Sjöberg.

Hon poängterar också vikten av att i första hand ringa vården vid eventuella upplevda symptom.

– Det är jätteviktigt att man ringer i ett första läge i stället för att besöka oss. Om det trots allt sker kan vi såklart ta emot en sådan patient, men för att undvika smittspridning är det bättre att först ringa, säger Ingela Sjöberg.

Tips på hur du ska undvika smitta:

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra ansiktet.

Om du är sjuk, stanna hemma. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Information om coronavirusinfektion finns att hämta på 1177.se

Om du har varit utomlands under de senaste 14 dagarna och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont, ring 1177 eller vårdcentral.

Allmänna frågor om viruset hänvisas till det nationella informationsnumret 11313 som är öppet dygnet runt eller läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar.

Vad är coronaviruset:

Det finns ett stort antal virus som tillhör coronavirusfamiljen, de flesta finns hos olika djurarter. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor. Det finns idag sju coronavirus som kan smitta och ge upphov till sjukdom hos människor. Fyra av dessa virus är vanliga och orsakar förkylning. Varianterna sars- och mers-coronavirus orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdom. I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Kina som kan smitta människor. Sjukdomen som det nya viruset ger upphov till kallas covid-19.

WHO deklarerade den 11 mars att coronaviruset är en pandemi. Sjukdomen finns nu eller kommer snart att finnas i alla världsdelarna och kommer sannolikt att drabba alla världens länder.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.