Febrilt arbete bland kommunerna mot coronaspridning

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Att skaka hand bör troligen undvikas i coronatider.
Även kommunernas personal och verksamheter vidtar nu åtgärder för att hindra smittspridning av coronaviruset. Elever på skolor uppmanas att stanna hemma vid lindriga symptom och personer som uppvisar halsont eller hosta skall undvika besök vid äldreboende.

Med anledning av att Folkhälsomyndigheten under onsdagen höjde risknivån för smittspridning av coronaviruset till den högsta vidtar kommunerna i våra områden åtgärder för att hindra smittspridning.

På ytterdörrarna till många kommunala verksamheter finns anslag som uppmanar till att inte komma in om man upplever symptom som hosta, halsont eller feber. Barn i skola och barnomsorg som har lindriga luftvägssymptom uppmanas stanna hemma och möten undviks i största möjliga mån.

"Största allvar"

Kommunerna i vårt område jobbar febrilt med att följa utvecklingen av coronaviruset med hjälp av den nyaste informationen från bland annat Folkhälsomyndigheten och 1177.

– Vi tar det här på största allvar. Vi har full fokus på corona hela dagarna, säger Elisabeth Niklasson, säkerhetssamordnare i Färgelanda kommun.

Det är en bild som även Fredrik Andersson, trygghetssamordnare i Dals-Eds kommun, kan bekräfta.

– Vi har en pågående informationsspridning i våra verksamheter via främst mejl med de nyaste anvisningarna som kommer ut. Det finns stort informationsbehov bland personalen kring hur de ska hantera det på rätt sätt, säger han.

På Bengtsfors kommun hemsida framgår tydlig information kring vad för riktlinjer som gäller. Kroppskontakt och handskakningar ska undvikas och möten i möjligaste mån hållas med hjälp av digital teknik i stället för att träffas rent fysiskt.

– Vi uppmanar vår personal att stanna hemma om de uppvisar luftvägssymptom. Vi försöker också skapa möjligheter för personal att jobba hemifrån i de fall där det är möjligt, säger Sofia Magnusson, kommunikationsansvarig vid Bengtsfors kommun.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.