Semestrarna: KS kan inte ändra resultatet av en facklig förhandling

Insändare
PUBLICERAD:
Författarna av inlägget Jimmy Bjerkansmo (C) och Stig Bertilsson (M).
När fackorganisationen Kommunal höll medlemsmöte i torsdags kväll menade Per Eriksson (S) och Stein Begby (S) att kommunstyrelsen (KS) vid sitt möte på onsdag skulle kunna gå in och ändra på resultatet av den förhandling som hållits gällande årets semester för kommunens undersköterskor inom vård och omsorg.

Något sådant är dock inte aktuellt. Tanken att kommunens politiker skulle gå in och överpröva det som förhandlats fackligt är helt främmande. Det handlar ju om den svenska förhandlingsmodellen, något som (S) brukar betona att de är uppfinnarna bakom.

Den 24 februari avslutades MBL-förhandlingarna med Kommunal om förläggning av semester, bland annat för undersköterskor inom äldreomsorgen. Förhandlingarna avslutades i oenighet. Facket har inte fört frågan vidare till central förhandling. Nu pågår arbetet med semesterförläggningen.

Förhandlingarna med den fackliga organisationen är således avslutad och gällande lagar och avtal har följts. Om politiken därefter går in och ändrar på detta så kommer det att få negativa följdverkningar för framtiden och en stor förtroendeklyfta uppstår mellan politik och förvaltning.

Det måste betraktas som minst sagt sensationellt att Eriksson och Begby kommer med det här förslaget. Även om parterna är oeniga så är spelreglerna på arbetsmarknaden solklara. Av flera olika skäl, framför allt principiella, men också rent praktiska så är det uteslutet att kommunstyrelsen nu skulle agera för att riva upp det beslut som MBL-förhandlats.

Om kommunstyrelsen agerar på det sätt som (S) framfört blir arbetsmiljön för förvaltning och chefer omöjlig. Oklarhet uppstår om vem som leder och fördelar arbetet i den dagliga verksamheten inom vård och omsorg, är det kommunstyrelsen eller cheferna?

Även av rent praktiska tidsmässiga skäl är det dessutom omöjligt tänka sig att riva upp och börja om med dialog och nya förhandlingar inför årets semesterplanering. I sammanhanget är det noterbart att (S) inte framfört sina krav tidigare, utan det kommer nu tio dagar efter att förhandlingen avslutats. (S)-representanterna har under lång tid – bland annat genom sin så kallade facklig-politiska samverkan – varit medvetna om den pågående processen. Ett slag i ansiktet även på Kommunal.

Slutligen; vi inser naturligtvis att efter en förhandling i oenighet har vi en delvis infekterad situation. I det korta perspektivet måste dock vi i politiken ”sitta still i båten”. Vad som annars kan hända beträffande chefer, personal, mandat, bemanning och så vidare är inte överblickbart varken på kort eller lång sikt.

Inför kommande års förhandlingar har vi med oss de reaktioner vi mött nu. Det har framförts att processen fram mot och under förhandlingen i vissa delar kunde varit bättre. Det gäller båda parter, arbetsgivaren och den fackliga organisationen.

Stig Bertilsson (M)

Ordförande i kommunstyrelsen

Jimmy Bjerkansmo (C)

Ordförande i kommunstyrelsens sociala utskott

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.