Ljus över landsbygden

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Väg- och gatubelysning är ett av de mer påtagliga tecknen på samhällsnärvaro på landsbygden.
Foto: Tommy Löfgren
Beslutet att släcka delar av väg- och gatubelysningen i Bengtsfors har ett symbolvärde av stora mått, och reaktionerna har inte uteblivit.

Förvisso är det ekonomiska läget i kommunen ansträngt, på gränsen till akut och sparande lär behövas. Att båtplatsavgifter chockhöjs med nästan 60 procent och liknande åtgärder vidtas, drabbar nog inte de svagaste i samhället. Säkert blir det ändå reaktioner även kring detta.

Att släcka väg- och gatubelysningar däremot är en riktigt känslig sak. Belysta vägar på landsbygden är trots allt ett synligt tecken på en större samhörighet, på samma sätt som vägar, postdistribution, bredband och mycket mer.

Ur trygghets- och inbrottssynpunkt är det dessutom bevisat dumt att släcka belysningar. Särskilt på landsbygden.

Reaktionerna från dem som berörs av släckta vägbelysningar är många. Ironin är också stor på sociala nätverk över att till exempel kommunhuset och Eka-parken i centralorten flödar i ljus om nätterna.

Nog ska väl en liten landsortskommun ha möjlighet att lysa upp lite grand?

Att kommunen dessutom äger ett eget energibolag gör saken än mer besynnerlig.

Är det som för privatpersoner alltför höga elpriser till följd av miljö- och energiskatter med skatt på skatten som ligger bakom att kostnaderna gått i taket? I så fall finns det anledning att reflektera rejält över vart vi är på väg.

Att centralorten ännu är relativt upplyst medan man släcker utanför ger inga goda signaler. Det underblåser snarare en konflikt liknande den mellan stad och land som finns i Sverige.

Det kan finnas anledning för politikerna att tänka efter en gång till om det är så klokt att nu i vintermörker och gråväder ge sig på belysningen som sparobjekt för att spara i storleksordningen vad en bil kostar.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.