• idag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Så förbereder sig Bengtsfors för corona

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Sjuksköterskan Angelica Uddén får på sig skyddsutrustningen med assistans av enhetschefen Anna Ask.
Foto: Conny Hultgren
Ännu finns inga rapporter om coronasmittade personer i Dalsland. Däremot tolv fall konstaterade i Västra Götalandsregionen och två i Värmland. Vilken beredskap och oro finns i en kommun som Bengtsfors?

Dalslänningen har besökt hemsjukvårdens kontor på Björkåsen där sjuksköterskorna visar upp den utrustning som finns för ändamålet. Det är skyddsrockar, förkläden, handskar, munskydd och skyddsmasker.

Munskydd, masker, handskar, förkläden, skyddsrockar och handsprit. Det är de skydd mot corona som hemsjukvården i Bengtsfors har.
Foto: Conny Hultgren

– Vi ska inte vårda sjuka människor, utan ha beredskap om något händer, säger Anna Ask, enhetschef för hemsjukvården i Bengtsfors kommun.

1177 och 113 13

Den som har varit i länder med hög smittspridning och akut insjuknat med hosta och feber uppmanas ringa 1177 Vårdguiden. Man kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13 för allmän information om corona.

– Man ska inte själv åka in utan i stället få en bedömning om vad som gäller per telefon. Allt för att minska eventuell smittspridning, säger Anna Ask.

Resor utomlands

Hon menar att det också är lämpligt att meddela var man har varit efter en resa utomlands.

Sjuksköterskan Angelica Uddén kläs på skyddsutrustning. Hemsjukvårdens enhetschef Anna Ask hjälper henne på med munskydd och mask.
Foto: Conny Hultgren

– Det är förstås så att folk får resa vart de vill. Men om någon varit i riskländer som Iran, Kina, Japan, Sydkorea och norra Italien där smittspridning pågår är det bra om man informerar sin arbetsgivare.

Vanlig hygienrutin

I övrigt berättar hon att vanliga hygienrutiner gäller ute i verksamheterna.

Hemsjukvården följer fortlöpande Folkhälsomyndighetens och Västra Götalandsregionens rekommendationer.

– Det är något vi alltid gör och har rutiner för när det dyker upp smittor som magsjuka och influensa. Vi känner ingen oro för just coronaviruset i nuläget, men visst är det är mycket prat om det och alla påverkas av det, säger Anna Ask.

Ingen större oro

Inte heller på kommunkontoret verkar det råda någon större oro. Katrin Thoor är biträdande kommunchef.

– Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och uppdaterar vår pandemiplan. Vi har också regelbunden kontakt med länsstyrelsen och informerar om situationen på kommunens hemsida och på vårt intranät. Men någon större oro kan jag inte säga att vi känner.

Handel och turism

Hur är det då ute i besöksnäringen och handeln? Ja, visserligen är det lågsäsong för turismen, men Johan Trollnäs, vd för Dalslands Turist AB, berättar att världens största turistmässa, ITB i Berlin, nyligen ställdes in på grund av corona.

– Vi skulle ha varit med där. Det känns just nu som att det finns en risk att man blåser upp det här till något större än vad det kanske är. Samtidigt är vi alldeles i början av något så vi följer och ser vad som händer.

Fler som "hemestrar"?

Trollnäs menar att vi kan komma att få se ett lite annorlunda resemönster på grund av coronautbrottet.

– Det kan till exempel vara så att fler svenskar väljer att "hemestra". Och vi kan få färre besökare från Europa som reser hit. I så fall får vi som turistbolag i stället marknadsföra oss mer mot Sverige och Norden.

– Den lokala besökningsnäringen är förstås fundersam kring vad det här kommer att få för effekter, men det viktigaste just nu är att inte drabbas av panik utan att se vart det tar vägen.

Fler bokningar just nu

Susanne Jensen är hotellchef för First Hotel Bengtsfors och Baldersnäs herrgård.

– Vi har visserligen inte så mycket turister just nu, men jag har inte sett någon minskning av bokningar. Vi har fler bokningar nu än vad vi hade ifjol vid det här laget, säger hon.

Inte heller Susanne Jensen känner någon oro.

– Jag känner ingen oro just nu. Sedan kan det förstås bli svårt att få hit folk från andra länder om det blir ett större utbrott. Men då tror jag i stället att svenskarna väljer att resa inrikes i stället för utomlands.

Ingen varubunkring

Den lokala handeln då? Nej, corona verkar inte påverka den så mycket. Ica-handlaren Johan Cardell berättar att de problem som butiker på större orter har med butikshyllor som länsas på basvaror inte märks av i hans butik i Bengtsfors.

– Vi har överlag sett en försäljningsökning över tid. Men inte på grund av coronaviruset. Det är inte så att folk bunkrar. Jag upplever heller inte att det finns någon större oro, även om det här förstås är samtalsämnet på allas läppar just nu. Men folk har nog haft fullt upp med den vanliga influensan. Det är en sjukdomsmånad med mycket vabb och sånt just nu, säger Johan Cardell.

Bränslepriset har sänkts med cirka en krona under den senaste veckan då coronaviruset spridits.
Foto: Conny Hultgren
Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.