Hoppa till huvudinnehållet

Milda vintern kräver åtgärder inom skogsbranschen

Publicerad:
Att grusa dåliga vägar är en åtgärd Moelven och deras kollegor har tvingats ta till för att kunna transportera virket från skogen. Foto: Helena Lindgren

De senaste årens milda vintrar har ändrat förutsättningarna för skogsbranschen. Moelven, en av flera aktörer inom skogsindustrin, utmanas av blöta marker och avstängda vägar, vilket kräver åtgärder och kreativitet för att produkten ska kunna levereras. Dock blir det kostsamt.

– Det är helt klart en annorlunda vinter.

Det säger Niklas Johansson, produktionsledare vid Moelven, med ansvar för Bohuslän och Dalsland. Han förklarar att det i hans ansvarsområde har regnat sedan älgjakten fram tills nu.

– Vi är vid det här laget vana vid att vintern brukar komma senare, någon gång i januari eller februari, men i år har den inte ens gjort det, säger Niklas Johansson.

– Det har varit dåligt tidigare år också, men inte så långvarigt som nu, säger Stefan Lindell, skogsförvaltare vid Moelven.

Klimatet har främst påverkat framförhållningen och planeringen.

– När vi köper ett område som ska avverkas gör vi en bedömning om under vilka förutsättningar vi kan avverka skogen. Vi ser bland över hur bärigheten i marken ser ut för att vi på ett effektivt sätt, som inte skadar för mycket, ska kunna avverka skogen. Eftersom vi ämnar att fortsatt vara verksamma i området, vill vi ju lämna området vi arbetat i på allra bästa sätt, säger Niklas Johansson.

Måste finna lösningar

Blöta marker och avstängda vägar har helt enkelt inneburit att bedömningar som gjorts inte har hållit och mer kreativa lösningar har fått komma till för att kunna genomföra arbetet.

Oscar Larsson, Stefan Lindell och Niklas Johansson tvingas till kreativa lösningar för att hantera de konsekvenser som de milda vintrarna innebär.
Oscar Larsson, Stefan Lindell och Niklas Johansson tvingas till kreativa lösningar för att hantera de konsekvenser som de milda vintrarna innebär. Foto: Helena Lindgren

– Det var ganska lugnt i november och december då industrin hade lager. Det var krävande väder, men vi var inte jagade av industrin. Vid den här tidpunkten på året, när efterfrågan ökar, brukar det ju bli bättre väder, men när det inte har blivit det försvårar det för oss. Att stanna industrin är inget alternativt, så vi måste hitta lösningar, säger Niklas Johansson.

– Det ställer stora krav i planeringsskedet, säger Oscar Larsson, virkesuppköpare i Färgelanda och Mellerud.

Minusgrader gör gott

Att lägga på grus på dåliga skogsvägar och att använda ris, som annars skulle säljas till värmeverk, på marken för att göra den mer hållbar för skogsmaskinerna är exempel åtgärder som har vidtagits.

Några minusgrader står också högt på önskelistan.

– En natt med minusgrader räcker för att ta sig in på en annars dålig väg för att transportera virket. Men det räcker inte långt i skogen, säger Niklas Johansson.

Dock är åtgärderna i slutändan kostsamma och tidskrävande. Och återställandet av vägar blir också mer omfattande, vilket också kostar.

En annan problematik är det allmänna vägnätet i främst Dalsland där många vägar helt enkelt är avstängda för tung trafik.

– Det är naturligtvis ett bekymmer. Att det är så många är helt nytt för oss, säger Niklas Johansson.

– Om virket blir liggandes för länge för att vi inte kommer åt den blir det en kvalitetssänkning, säger Stefan Lindell.

Den stormiga starten på året har även bidragit till flera vindfällen.
Den stormiga starten på året har även bidragit till flera vindfällen. Foto: Helena Lindgren

Trots en krävande arbetssituation går det runt.

– Än så länge har vi lyckats att hålla i gång det och vi fortsätter att försöka, säger Stefan Lindell.

– Vi klarar av det, men det kräver mer och det blir mer kostsamt, säger Niklas Johansson.

Ändra sommarstängning

Med tanke på de milda vintrarna som återkommer år från år pågår diskussioner om hur arbetssättet kan förändras för att komma runt problematiken.

– Det finns ju större åtgärder som man kan fundera kring att vidta, som till exempel att hålla öppet industrin under sommaren då förutsättningarna i skogen är bra, men det kräver mycket diskussion och händer ju inte över en natt, säger Niklas Johansson.

Artikeltaggar

DalslandFärgelandaMoelvenNäringslivSkogSkogsbrukSkogsnäring

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.