Färgelanda kommun satsar återigen på att i egen regi skapa sysselsättning för människor som står långt från arbetsmarknaden. Ekoreturen har väckts till liv, med odlingar och återbruk. En syverkstad har startat och inom kort också en fritidsbank.
Ekoreturen, som ligger granne med sporthallen i Färgelanda, har sysselsatt personer utanför arbetsmarknaden i många år, men nu börjar det bli längesedan sist. Under de senaste dryga tio åren har det stått tomt, det har till och med diskuterats både försäljning och rivning av lokalerna.
Men inget av det har hänt, och tur var kanske det, för nu har kommunen tagit dem i anspråk igen för att driva egen verksamhet.
I höstas fattades det politiska beslutet att starta egna verksamheter för att stötta de personer som står långt från arbetsmarknaden.
– Syftet med satsningen är att på sikt få ut fler människor i arbete. Vi vill öppna dörren till aktivitet i stället för att stänga den, säger Tobias Bernhardsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
Större behov av stöd
Färgelanda kommun ser en stor ökning av människor som är i behov av försörjningsstöd samt att många har hamnat långt från arbetslivet.
– De senaste två åren har det ökat i hela landet. I Färgelanda kommun vill vi visa att det är viktigt att om man ska bo här ska man ut och jobba. Den här satsningen ligger helt rätt i tiden och är en nödvändighet, säger Carina Holmqvist, chef för individ- och familjeomsorgen.
Henrik Abrahamsson är AMI-samordnare.
– Det är också viktigt att de får känna att det är behövda. Om de inte kommer hit försöker att vi att komma till dem för att poängtera vikten av att hon eller han behövs. Det är också ett sätt för dem att få en referens och att skapa ett intresse för något, säger han.
I november började det röra på sig igen på Ekoreturen. Cirka sju personer är sysselsatta med att i första hand röja upp, städa och snygga till fastigheten, men de har även börjat med att sätta frön och fixa till odlingsbäddarna.
Tanken är att de blommor som odlas sedan ska pryda gator och torg i kommunen.
– Vi ska bland annat odla perenner som sedan ska sättas i kommunens krukor. De är vackra året runt, säger Sylvia Jonefelt, AMI-samordnare.
Fixar och säljer
På sikt ska det också starta en butik med inriktning på återbruk.
– Vi samarbetar med återvinningscentralen där vi kommer att hämta prylar som vi sedan fixar till. Tanken är att vi ska starta en liten butik där vi kan sälja sakerna. Det kan vara allt från möbler till gräsklippare, säger Henrik Abrahamsson.
Torbjörn Olsson är arbetsledare. Han ser redan framsteg hos deltagarna.
– I början var det många som kom och gick som de ville med händerna i byxfickorna, men nu jobbar de på och jag kan redan se en utveckling hos många av dem. Vi håller dem under armarna och fungerar som ett stöd.
Christina Berntsen Roos är en av deltagarna på Ekoreturen. Hon var även med när verksamheten var i gång den första perioden. Nu har hon varit arbetslös i tio månader.
– Det är fantastiskt att det är igång igen. Det finns så många olika saker man kan sysselsätta sig med. Jag är inget proffs, men jag tycker att det är jätteroligt att snickra, odla och pilla med olika saker.
Värdefull sysselsättning
Att ha någonstans att gå till varje dag är för henne värdefullt.
– Att gå hemma är dötråkigt och det tar inte långt tid innan man börjar skärma av sig. Jag vill ha en sysselsättning jag kan gå till, säger hon.
Utöver Ekoreturen har kommunen också dragit i gång en syverkstad i källaren intill kommunhuset.
– I nuläget är det främst nyanlända kvinnor, vilket är en grupp som är svår att få ut på arbetsmarknaden. I nuläget ägnar de sig främst åt att laga vårdkläder, som kommunen tidigare har skickat iväg för att få lagade, säger Sylvia Jonefelt.
I samma lokaler ska det på sikt också starta en fritidsbank.
AMI, Arbetsmarknads- och integrationsenheten, har fått ett litet tillskott för att göra satsningen, men i stort görs den med befintliga resurser.
– Det är kul att se hur man i svåra tider kan komma på bra projekt som på sikt kommer leda till att färre är i behov av försörjningsstöd, säger Carina Holmqvist.