Ilskan mot nytt semesterschema växer

Publicerad:
Upprörd omsorgspersonal. Camilla Pettersson, Riza Radan Larsén, Christina Blidareu, Marita Olsson, Arxhenda Zogu, Camilla Vernby, Felicia Edgren, Milena Gunnarsson, Jonathan Höög och Kristina Teg Ringius, jobbar alla på Granåsgården. Foto: Mattias Modéen

Upprördheten är stor bland anställda inom omsorgen i Bengtsfors kommun. Orsaken är ett förslag om nytt semesterschema. – Det här var droppen som gör att vi inte kan vara tysta längre. Det har bara blivit sämre och sämre det senaste året, menar personal på Granåsgården.

I tisdags röt anställda inom boende och hemtjänst i Bengtsfors kommun till ordentligt i en insändare i Dalslänningen. Måltavla var cheferna inom omsorgen, som lagt fram förslag om ett nytt semesterschema över fem olika semesterperioder under sommaren, med start i början av juni och slut i slutet av augusti.

"Vi jobbar alla dagar om året, vi har inte stängt röda dagar. Vi jobbar varannan helg och har även fått tillbaka de uråldriga delade turerna. Vi förstår inte hur man kan ta dessa beslut hela tiden som bara är försämringar inom vårt arbete?", stod det bland annat i insändaren som undertecknats av ett 30–tal anställda, de flesta på äldreboendet Björklunda i Bäckefors.

Socialchefen om kritiken: "Olycklig situation"Förslaget till semesterperioder: Nu har vi fått nog - det kan ge större problem!Därför förändrar vi semesterperioderna

Backar upp

Nu får de stöd och uppbackning av anställda på äldreboendet Granåsgården i Bengtsfors.

– Insändaren kunde lika gärna ha varit skriven av oss. Eller av hemtjänstpersonalen. Vi känner igen oss till 100 procent och stöttar våra kollegor fullt ut. Vi känner exakt samma sak, säger undersköterskan Milena Gunnarsson.

Kollegan Camilla Pettersson menar att hon, liksom många andra funderar på att säga upp sig.

– Jag trivs med mitt jobb. Men om man inte får någon semester tillsammans med sina barn eller med sin sambo på sommaren så vet jag inte. Alla arbetsvillkor har förändrats snabbt och bara till det sämre det senaste året.

Personalen på Granåsgården tror inte heller att ett nytt semesterschema kan spara pengar.

– Nej, som vi har förstått innebär det inga besparingar alls. Och var ska man hitta vikarier i början av juni och i slutet av augusti. De som är vikarier går i skolan då.

De hoppas att förslaget om ny semesterperiod åtminstone delvis dras tillbaka vid MBL-förhandlingarna i nästa vecka.

– Det verkar inte som det, men vi hoppas att cheferna verkligen lyssnar nu, säger Milena Gunnarsson.

Artikeltaggar

BäckeforsBengtsforsBjörklundaGranåsgårdenNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare