Rapporten från Företagarna ger en bra bild av läget i Bengtsfors, tycker både kommunalrådet Stig Bertilsson (M) och oppositionsrådet Per Eriksson (S).
– Kommunikationen fungerar bra både internt i kommunen och inom vår organisation, men vi måste ständigt bevaka och påverka när det gäller infrastrukturen. Det gäller att ligga på både centrala och regionala företrädare, bland andra Trafikverket, menar Bertilsson och Eriksson.
Viktigt med tågstopp
Båda påtalar vikten av ett tågstopp i Bäckefors.
– Det finns med i Trafikverkets långtidsplan. Men vi kan inte vänta till 2033, eller något liknande. Vi trycker på både Västtrafik och regionen att få med det här tågstoppet i planen senast 2028. Det är ett konkret projekt, som vi aktivt jobbar med. Vi får förståelse för det, men det finns även en del av förståelsen som innefattar att pengar också avsätts till projekt. Vi blir inte riktigt bra behandlade här, säger Stig Bertilsson.
– Ja, här är vi rörande överens. Planen ligger alldeles för långt framåt som det är nu, säger Per Eriksson.
Stig Bertilsson menar att kommunen även lyckats med en del andra åtgärder, till gagn för bland andra företag i kommunen, till exempel bredbandsutbyggnad.
– Sedan jobbar vi även med att få fart på nybyggnation av bostäder. Det byggs för lite.
Bättre kommunikationer största utmaningen för företagande i BengtsforsFler i små företag
En stor förändring på arbetsmarknaden de senaste 30 åren i Bengtsfors är att allt fler får jobb inom små företag. 335 fler jobbar i små företag nu än 1990. Däremot jobbar hela 1 406 färre personer inom större företag med över 50 anställda. Den stora förklaringen är att Lear Corporation med 1 000 anställda lade ner.
– I spåren av det har vi haft en nyföretagaranda, men det kommer bakslag ibland, som nu när Techroi flyttar med 80 jobb. Från kommunens sida försöker vi skapa förutsättningar för nya arbetstillfällen. Till exempel häromveckan fick Fremek köpa den lokal Långeds Mekaniska haft och som kommunen tidigare ägt. Vi jobbar intensivt med sådana här åtgärder, säger Stig Bertilsson.
Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivsutvecklare i Bengtsfors kommun, tycker inte heller hon att rapporten ger några överraskningar.
– Den belyser vad som är viktigt att fokusera på. Service och upphandlingar är sådant som vi jobbar med och som redan finns i vårt fokusområde. Det finns saker vi är jättebra på och saker som vi behöver jobba vidare och bli bättre på.
Inte lite känsliga
– Det som känns bra att vi fått fler små och mellanstora företag och med det ett mer differentierat företagande. Vi blir inte lika känsliga. Det ger också bättre service till dem som bor i kommunen.
Lindh Svanqvist är medveten om vikten av att jobba mer aktivt mellan företag och skola.
– Vi har en årlig framtidsdag, där företag ställer ut för elever. Det är uppskattat. När det gäller Prao och praktik så kan vi öppna upp genom mer information.
Per Eriksson menar att man inte får glömma bort gruppen nysvenskar.
– Det är jätteviktigt för kommunens ekonomi att alla kommer i arbete.