Nu vill Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud ta tillbaka arbetsförmedlingen och öppna egna kontor på hemmaplan.
– Vi ska inte vara några vita fläckar på kartan, säger Stig Bertilsson (M), Bengtsfors kommunalråd som tillsammans med sina kommunalrådskollegor skrivit en ansökan om att få bli pilotprojekt.
I onsdags gick ett brev iväg till Arbetsförmedlingens generaldirektör, Maria Mindhammar, statsråden civilminister Lena Micko (S), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Kan ta över
Budskapet är att Dalsland behöver lokala arbetsförmedlingskontor och att kommunerna kan vara utförare av tjänsterna. Detta kan bli en möjlighet när den Arbetsförmedlingen struktureras om.
Då öppnas för att fristående aktörer ska matcha och rusta arbetssökande för lediga jobb.
– Vi har den lokala kunskapen när det gäller människor och arbetstillfällen. Vi kan matcha arbetssökande mot vår marknad, säger Stig Bertilsson.
"Oerhört angeläget"
– Det här är oerhört angeläget för oss. Brevet har två syften. Vi visar att vi inte är nöjda med hur situationen och utvecklingen är i dag. Vi skickar också en signal att vi står redo för att göra ett riktigt bra jobb, säger Martin Carling (C), kommunalråd i Dals-Ed.
Även Färgelanda och Åmåls kommuner fick frågan om de ville var med på ansökan om pilotprojektet, men tackade av olika skäl nej.
Färgelanda ser en fördel i närheten till Uddevalla och Åmål, där det finns ett servicekontor, vill avvakta tills vidare.
Hos kommunerna
Arbetsmarknadsinsatser är en statlig angelägenhet. Under senare år har allt större uppgifter hamnat hos kommunerna. Under förutsättning att staten betalar kan kommunerna själva står för arbetsförmedlingen.
Det är också en viktig fråga i ljuset av att från och med årsskiftet så kommer Uddevalla, Trollhättan eller Karlstad vara närmast bemannande kontor.
Ett "ingenmansland"
I brevet påtalas risken för att Dalsland eller delar av landskapet hamnar i ett "ingenmansland" dit varken Arbetsförmedlingen eller nya privata aktörer når.
De skriver också att kommunernas egna organisationer på plats har en vana med personer med behov av stöd:
"Cirka 80 procent av de arbetssökande i Dalslandskommunerna tillhör utsatta grupper på grund av lång tid utanför arbetsmarknaden eller av annan problematik".
Fokus på möjligheter
De tre kommunalråden lägger förslag på framtida möjligheter. Det är att intresserade Dalslandskommuner gemensamt får bli leverantör av arbetsmarknadstjänster.
Ett annat alternativ är överenskommelser mellan Arbetsförmedlingen och kommuner för att rikta sig med särskilda målgrupper.
Ytterligare en möjlighet i sammanhanget är att förstärka samordningsförbudets insatser och resurser.
– Under rätt förutsättningar är vi beredda att anta den här utmaningen, säger Stig Bertilsson.