Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget till semesterperioder: Nu har vi fått nog - det kan ge större problem!

Publicerad:
Undersköterskor på ett äldreboende. Arkivbild.
Undersköterskor på ett äldreboende. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar till Bengtsfors kommuns kommentar "Därför förändras semesterperioderna".

Fem myror är fler än fyra elefanter. Ni chefer borde veta att vi undersköterskor kan så mycket, då ni vet vad vårt arbete innebär, men vi kan också räkna.

Vi förstår precis hur ni menar och det gjorde vi redan innan er insändare, men det handlar inte bara om det. Men nu ska ni få lyssna på oss, så får vi se vem som är vinnare eller förlorare i slutändan.

Vi jobbar alla dagar på året, vi har inte stängt röda dagar. Vi jobbar varannan helg och har även fått tillbaka de uråldriga delade turerna. Detta var från början något vi i personalen fick rösta på, delade turer eller jobba varannan helg. Det slutade med båda delarna. Det är som att välja mellan pest eller kolera. Vi får känslan av att vi är delaktiga i beslut angående vårt arbete, men blir strax varse om att så är inte fallet. Redan här försvann arbetsglädjen och vår arbetsmiljö är inte längre viktig.

Vi förstår inte hur man kan ta dessa beslut hela tiden som bara är försämringar inom vårt arbete?

Vi tillbringar jul, nyår, påsk, pingst och midsommar med andras anhöriga. Vi antar att även ni har anhöriga och ni själva en dag också kommer behöva vår vård och omsorg. Hur vill ni att den vården ska se ut?

Vi är inga Florence Nightingale som går till jobbet för att det är ett kall. Vi har en yrkesutbildning allihop!

Med ständiga försämringar, mindre personal och fler arbetsuppgifter. Exempelvis så sköter vi även en del av vaktmästarens sysslor då den tjänsten drogs in, vilket inte har gett någon lönepåökning. Det gör inte heller vårt yrke mer attraktivt som ni borde sträva efter att göra.

Lönen ligger lågt om man ser till vilket ansvar detta yrket kräver. Som spiken i kistan ska också vår semester förstöras.

Barnen i familjer kommer tillbringa stor del av sommaren på skola eller fritids på grund av de två semesterperioderna som är under period 1 (juni) och period tre (augusti). Vill ni bara ha två veckor semester med era barn?

Eller endast gemensam semester med hela familjen vart femte år?

Tror ni på allvar att jobbet går före våra familjer?

För oss är våra vikarier guld värda och det talar vi om för dem. Vi sparkar inte undan benen på dem också genom att skriva på ett inlindat sätt att vården inte är trygg när de arbetar och att vi ordinarie är bättre än dem. Våra vikarier jobbar året runt och är lika mycket insatta i vårt arbete som vi ordinarie personal, så i sådana fall är det otryggt för våra boende flera gånger i veckan året runt.

Höj statusen på yrket så vi får fler som vill arbeta inom vården!

Nu har vi fått nog. Vi tänker inte stå och bocka och niga längre. Vi får inte strejka, men det finns ingen som kan hindra oss från att säga upp oss. Då är semesterperioderna ert minsta bekymmer!

Uppsägningen är nära.

Lycka till!

Personal inom boende och hemtjänst i Bengtsfors kommun.

Laila Nyrén

Jenny Svensson

Louise Bäck

Arlinda Selimi

Bajram Haxha.

Pernilla Karlsson

Katarina Liimatainen

Monica Andersson

Nathalie Sauer

Carina Carlgren

Lina Fredriksson

Marika Sörman

Nazmije Haxha Dragaqina

Therese Nolstad

Angelica Elfstedt

Åsa Kristensson

Caisa Flemberg

Eva Lund

Ingela Holmström

Carina Svanberg

Marie-Louise Öberg

Monica Emanuelsson Bratt

Fanny Bucklin

Birgitta Karlsson

May Karlsson

Solveig Gustafsson

Lena Larsson

med flera.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgÅsikterBengtsfors kommunInsändareSemesterUndersköterskaUndersköterskeupproret

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.