ABF Fyrbodal och värdegrunden

Insändare
PUBLICERAD:
Insändaren ställer frågor om värdegrunden inom ABF Fyrbodal.
Foto: Karl-Erik Andersson
I slutet av 2019 framkom det via både tidningsuppgifter och nyhetssändningar att fackförbundet Handels hade anmält ABF Fyrbodal till Arbetsmiljöverket med anledning av psykosociala arbetsmiljöproblem på studieförbundets enheter.

En utredning startades om kränkande särbehandling och så kallade härskartekniker. Det anrika socialdemokratiska studieförbundet kan därmed tänkas ha fått en törn rent anseendemässigt. Möjligen även en välbehövlig knäpp på näsan för dess förmodligen dåliga personalpolitik i Fyrbodalsregionen. En situation som knappast heller blir mindre komprometterande utifrån att man inom verksamheten säger sig värna om samhällets demokratiska värdegrund.

Hur som helst så torde den negativa publiciteten som ABF Fyrbodal därmed rönt vara en tankeställare för ideella organisationer med anställd personal, arbetstränande och praktikanter; nämligen att med respektfullt bemötande av medarbetarna inte enbart skapas en god stämning inom verksamheterna utan även ett fint renommé för organisationerna. I förlängningen ett konkurrensmedel så gott som något, inte minst för studieförbunden i dessa tider med minskande intresse för studiecirklar och med minskande statliga bidrag. Men frågan är om alla verksamhetsansvariga inser detta?

Ej längre ABF:are

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.