• idag
  31 maj
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  28°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Därför förändrar vi semesterperioderna

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändare i Dalslänningen 31 januari.
Svar på insändare från signaturen ”Utarbetad vårdpersonal, Bengtsfors kommun".

Förändringarna kring semesterperioderna inom vård- och omsorg syftar till ett förbättrat brukar- och arbetsmiljöperspektiv. Det finns orsaker till förändringarna som inte framgår i insändaren och som vi vill försöka svara på.

Tidigare har personal inom vård- och omsorg haft två semesterperioder och personalgrupperna har delats in i två grupper. Förändringen innebär att vi inför fem semesterperioder, det sker genom att lägga till juni, juli och augusti som tre nya perioder. För de anställda innebär det fortfarande fyra veckor sammanhängande semester.

Låt oss förklara med ett exempel

På en arbetsplats med 50 anställda har 25 personer delats in i den tidiga semesterperioden, period 1, och 25 personer har haft den sena semesterperioden, period 2.

I det nya systemet delas i stället de 50 anställda upp i fem olika semesterperioder. Det innebär att 10 stycken har semester under period 1, 10 stycken har semester period 2, 10 stycken har semester period 3, 10 stycken har semester period 4 och 10 stycken har semester under period 5.

På så sätt ökar patientsäkerheten samt att brukarna får en bättre kontinuitet genom att perioderna överlappar varandra. Förändringen gör att fler ordinarie personal är i tjänst samtidigt. Ju fler ordinarie personal som jobbar samtidigt skapar en trygghet för våra brukare och alla yrkesgrupper inom vård- och omsorg såväl för ordinarie personal som tillfällig sommarpersonal.

Enhetscheferna inom sociala området, Bengtsfors kommun

Anna Ask, Anna Nilsson, Anna-Karin Widén, Anna-Karin Rådén, Carina Enarsson, Carita Larsson, Elin Andersen, Felicia Skogh, Hanna Stenelind, Karl-Gunnar Kullander, Margaretha Gustafsson, Maria Nivard Olsson, Marie Ståhlberg och Monica Backman.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.