• idag
  13 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • onsdag
  15 juli
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.3 mm
 • torsdag
  16 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Regeringen försämrar reseavdragen: Straffa inte dem som sätter sig i en iskall bil

Insändare
PUBLICERAD:
Att pendla med bil en kall vintermorgon gör folk inte för nöjes skull, framhåller insändarskribenten.
Foto: Helena Lindgren

Som en del av januariavtalet avser regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att kraftigt försämra reseavdraget för de som har långt till sina jobb, vilket främst handlar om människor som bor på landsbygden. Med det förslag som man lagt fram kommer nämligen åtta av tio bilpendlare få en försämring eller helt bli av med avdraget.

Istället borde vi alla vara tacksamma för de som arbetspendlar och bidrar till vår välfärd. Industrins behov av kompetent arbetskraft är på sina håll skriande och utan arbetspendlarna skulle det se riktigt illa ut. Kompetensbristen och rekryteringsbehovet är inte heller unikt för industrin utan utgör en lika stor utmaning för verksamheter inom offentlig sektor som har allt svårare att fylla sina vakanser.

Det är inte heller någon dans på rosor att arbetspendla på obekväma tider längs landets vägar i vårt avlånga land. Arbetsveckorna präglas av långa arbetsdagar, tidiga morgnar och sena kvällar. Att ta sig till och från arbetet från byar och samhällen miltals bort från arbetet klockan fyra på morgonen eller elva på kvällen på annat sätt än med egen bil är en utopi på många håll i landet.

Det vet alla som bor utanför storstäderna. Att sätta sig i en iskall bil en morgon då dimman ligger tät eller det har snöat hela natten och börja köra mot jobb med risk för viltolyckor och liknande för att få livspusslet att gå ihop är på intet sätt något slags nöjesresa. Det är något en stor mängd vardagshjältar gör för att försörja sina familjer och hålla industrinationen Sveriges hjul snurrande.

Dessa avser nu regeringen på blodigt allvar att straffa med det nya reseavdrag som föreslås börja gälla 2021. Hundratusentals förvärvsarbetande föreslås helt bli av med avdraget och för de som inte blir av med det kommer det innebära att två vuxna som har tio mil till sina jobb och måste köra bil för att komma dit kan komma att göra en gemensam årlig förlust om 25 000 kr jämfört med idag.

Förslaget går stick i stäv med ambitionen om att hela Sverige ska leva och är inte annat än ett hån mot de som bor på landsbygden. Sverigedemokraterna kommer göra allt som står i vår makt för att stoppa förslaget och fortsätta verka för en politik som gör det möjligt att bo, verka och leva på landsbygden – på riktigt!

Eric Palmqvist (SD)

Riksdagsledamot med ansvar för regional tillväxt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.