Hoppa till huvudinnehållet

BILDSPEL: Festligt och folkligt på Kanalgården

Publicerad:
 • Trion Kjell-Evert Eriksson, Ulf Carlsson och Tore Henriksson fixade därmed 6 000 kronor till föreningen.
  Trion Kjell-Evert Eriksson, Ulf Carlsson och Tore Henriksson fixade därmed 6 000 kronor till föreningen. Foto: Mattias Modéen
 • Familjen Bogö Bryntesson stod för underhållningen. Här Pernilla Bogö Bryntesson och Alinda Bryntesson.
  Familjen Bogö Bryntesson stod för underhållningen. Här Pernilla Bogö Bryntesson och Alinda Bryntesson. Foto: Thomas Wallin
 • Stig Bertilsson intervjuar den tidigare fotbollsstjärnan Marcus Johannesson med rötter i Ed och Rölanda.
  Stig Bertilsson intervjuar den tidigare fotbollsstjärnan Marcus Johannesson med rötter i Ed och Rölanda. Foto: Mattias Modéen
 • Sture Levén delar ut ett smycke i silver med Dalslandstjuren som motiv till Anna Lindberg. Till höger konferencier Stig Bertilsson.
  Sture Levén delar ut ett smycke i silver med Dalslandstjuren som motiv till Anna Lindberg. Till höger konferencier Stig Bertilsson. Foto: Thomas Wallin
 • Crister Blüme, näringslivsutvecklare i Bengtsfors kommun och engagerad i Camp Dalsland tackar Anna Lindberg. Hon fick en startplats till något av Camp Dalslands fem olika arrangemang under 2020.
  Crister Blüme, näringslivsutvecklare i Bengtsfors kommun och engagerad i Camp Dalsland tackar Anna Lindberg. Hon fick en startplats till något av Camp Dalslands fem olika a… Foto: Thomas Wallin
 • Iréne Malmberg, ordförande i föreningen Idrottsgalan Bengtsfors.
  Iréne Malmberg, ordförande i föreningen Idrottsgalan Bengtsfors. Foto: Mattias Modéen
 • Idrottsgalekommittén, som jobbat med att utse pristagare bland nomineringarna.
  Idrottsgalekommittén, som jobbat med att utse pristagare bland nomineringarna. Foto: Thomas Wallin
 • Stig Bertilsson interjuvar Britt-Marie Prim från Dalslands Fotbollförbund.
  Stig Bertilsson interjuvar Britt-Marie Prim från Dalslands Fotbollförbund. Foto: Thomas Wallin
 • Jan Hagelbrand från SISU Västra Götaland går i pension den 31 januari. Han avtackades under kvällen för sina insatser för idrotten och Idrottsgalan i Bengtsfors.
  Jan Hagelbrand från SISU Västra Götaland går i pension den 31 januari. Han avtackades under kvällen för sina insatser för idrotten och Idrottsgalan i Bengtsfors. Foto: Mattias Modéen
 • Konferencier Stig Bertilsson höll i trådarna på ett skickligt sätt.
  Konferencier Stig Bertilsson höll i trådarna på ett skickligt sätt. Foto: Thomas Wallin
 • Kvällens musikunderhållningen sköt av Januarifamiljen Bogö Brynesson. Här med Alinda, Pernilla och Johan. Släktingen Linn Hitti gjorde också fina sånginsatser.
  Kvällens musikunderhållningen sköt av Januarifamiljen Bogö Brynesson. Här med Alinda, Pernilla och Johan. Släktingen Linn Hitti gjorde också fina sånginsatser. Foto: Thomas Wallin
 • Idrottsgalans pris från Totech.
  Idrottsgalans pris från Totech. Foto: Thomas Wallin
 • Festligt och folkligt under idrottsgalan i Bengtsfors.
  Festligt och folkligt under idrottsgalan i Bengtsfors. Foto: Thomas Wallin
 • Anna Lindbergs pappa Mathz Lindberg, även han tidigare framgångsrik simhoppare hjälpte till att ta hand om minsta barnbarnet, ett år gamla dotterdottern Haley.
  Anna Lindbergs pappa Mathz Lindberg, även han tidigare framgångsrik simhoppare hjälpte till att ta hand om minsta barnbarnet, ett år gamla dotterdottern Haley. Foto: Thomas Wallin
 • Sara Tegnér tar över rollen som idrottskonsulent på SISU Västra Götaland efter Jan Hagelbrand.
  Sara Tegnér tar över rollen som idrottskonsulent på SISU Västra Götaland efter Jan Hagelbrand. Foto: Mattias Modéen
 • Stig Bertilsson intervjuar Anna Lindberg.
  Stig Bertilsson intervjuar Anna Lindberg. Foto: Thomas Wallin
 • Jan Hagelbrand, SISU Västra Götaland.
  Jan Hagelbrand, SISU Västra Götaland. Foto: Mattias Modéen
 • Fotbollsbröderna Marcus och Pontus Johannesson.
  Fotbollsbröderna Marcus och Pontus Johannesson. Foto: Thomas Wallin
 • Maten kom precis som tidigare år från Rosellmagasinet.
  Maten kom precis som tidigare år från Rosellmagasinet. Foto: Thomas Wallin
 • Alinda Bryntesson spelade och sjöng.
  Alinda Bryntesson spelade och sjöng. Foto: Thomas Wallin
 • Sara Tegnér intervjuas av Christer Östholm på SISU Västra Götaland.
  Sara Tegnér intervjuas av Christer Östholm på SISU Västra Götaland. Foto: Thomas Wallin

Föreningskamp, prisutdelningar och intervjuer med elitidrottare som nått den allra högsta nivån är ingredienser som passar för en idrottsgala. Kryddar man det dessutom med god mat och smakfull musikunderhållning så blir det en kväll som innehåller det mesta.

Föreningskampen, i år med sex olika idrottsföreningar, satte den rätta inledande stämningen på årets idrottsgala. Under ledning av konferencier Stig Bertilsson sattes föreningarnas representanter tidigt på prov då frågorna i år var väldigt varierande och spann över flera olika kunskapsområden inom idrottens värld.

Bengtsfors MCC och Billingsfors IBK försvann liksom Bengtsfors IF efter den första omgången. Kvar att göra upp om titeln i finalomgången fanns fjolårssegrarna Ärtemarks IF, Skåpafors IF och Bengtsfors BOIS.

En kväll för den lokala idrotten - Här är alla pristagare på idrottsgalanBengtsfors på stora idrottsgalan

Kvällens intervjuer

Däremellan hann dock Stig Bertilsson intervjua både den tidigare elitsimhopparen Anna Lindberg, med hela fem OS, sex EM-guld och 73 SM-guld på meritlistan och den tidigare elitfotbollsspelaren Marcus Johannesson från Rölanda och Ed.

Det blev intressanta samtal. Anna Lindberg fick bland annat frågor om hur det är att vara dotter till två föräldrar som båda var simhoppare på elitnivå.

– Absolut en fördel, svarade Anna Lindberg.

– Men, samtidigt inte enkelt. Båda mina föräldrar var mina tränare. Dessutom hade jag mamma i gymnastik i skolan. Det kanske inte var det allra lättaste när man som tonåring samtidigt också vill frigöra sig från sina föräldrar.

Knapes dotter

Tidigt i karriären var Anna Lindberg mer känd som Ulrika Knapes dotter. Ulrika Knape tog OS-guld i München 1972.

– Men någonstans där kring EM 2006, när jag vann dubbla guld blev jag nog simhopparen Anna Lindberg i allas ögon och inte bara Ulrika Knapes dotter. Det är väl de två gulden, som jag tycker är mina enskilt största idrottsframgångar.

I dag är Anna Lindberg företagare i tre olika bolag, bland annat med en egen badkollektion och inom ledarskap.

Fotbollsstjärnan Marcus Johannesson satte sig också i intervjusoffan. Han berättade om sin karriär, hur den en gång började i Rölanda IF och via Eds FF och IK Oddevold fortsatte i Örgryte och Djurgården i allsvenskan, där han också vann ett SM-guld 2005.

Finns en baksida

– När det går bra för en själv och för laget, så är det helt fantastiskt att vara på elitnivå. Men det finns en annan sida också, och det är när det inte går bra. Det var ett par säsonger under slutet av min karriär i Djurgården, som det var riktigt tufft. Det gick inte bra för laget. Det var hot och det var hat och när det kommer 40 skumma personer för att bevaka träningarna, så är det inte alltid särskilt kul.

Valet som elitidrottare har han dock aldrig ångrat och det har gett honom en annan karriär inom idrotten också efter att den egna elitkarriären som spelare tog slut. Numera är Marcus Johannesson hyllad expertkommentator i SVT.

– Till sommaren gör jag mitt sjätte mästerskap som expert, om jag räknat rätt. Det är verkligen ett drömyrke.

Under kvällen kunde närvarande även se en förinspelad intervju med fotbollsstjärnan Robin Jansson om hans år i USA.

Föreningsmänniskan Rune Sköld, som gick bort strax efter årsskiftet, hyllades också.

Ärtemark vann igen

Kvällen gick sedan in i det avslutande skedet när föreningskampen avgjordes. Det krävdes en utslagsfråga för att avgöra kampen, eftersom Ärtemarks IF och Bengtsfors BOIS inte gick att skilja åt. Men det blev Ärtemark som till sist vann och tog den tredje raka segern.

Artikeltaggar

Alexander HagelbergAnna LindbergÄrtemarks IFBengtsforsBengtsfors IFBengtsfors MCCBillingsfors IBKEds FFJan HagelbrandOSRobin JanssonSara TegnérSportStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.