Hoppa till huvudinnehållet

Elvy Sjöström – en vital veteran med politiken och kyrkan som ledstjärnor

Publicerad:
Elvy Sjöström är gammal politiker i Bengtsfors. Hon har varit mycket aktiv i kommun- och kyrkpolitiken. Här står Elvy Sjöström framför det stora huset på Norra Grean där hon bott sedan 1953.
Elvy Sjöström är gammal politiker i Bengtsfors. Hon har varit mycket aktiv i kommun- och kyrkpolitiken. Här står Elvy Sjöström framför det stora huset på Norra Grean där hon bott sedan 1953. Foto: Elin Johansson

Vill du veta något om Bengtsfors politiska eller kyrkopolitiska historia? Då kan det vara ett gott råd att vända sig till Centerveteranen Elvy Sjöström, 88. Med sitt stora hus på Norra Grean som bas har hon drivit såväl jordbruk som grävmaskinföretag och läst in sig på lokalpolitik och kyrkopolitik genom åren.

Det stora gula huset mittemot Greagården byggdes av maken Sven Sjöströms morfar, Edvin Jansson. Hit flyttade så småningom Sven och Elvy Sjöström efter att de gift sig. Året var 1953.

Elvy Sjöström är gammal politiker i Bengtsfors. Hon har varit mycket aktiv i kommun- och kyrkpolitiken. Här framför sin julkrubba när Dalslänningen var på besök.
Elvy Sjöström är gammal politiker i Bengtsfors. Hon har varit mycket aktiv i kommun- och kyrkpolitiken. Här framför sin julkrubba när Dalslänningen var på besök. Foto: Elin Johansson

– Edvin Jansson hade grävt guld i Alaska. Han köpte hemmanet Huvudgingen och lånade även ut 50 000 kronor till Waldemar Skoglund så han kunde ta över tidningen Dalslänningen, berättar Elvy Sjöström.

Sven och Elvy Sjöström fick två barn, Ann-Christin och Jan. Under den gångna julhelgen har Elvy kunnat glädjas åt att ha alla sina fyra barnbarn och fem barnbarnsbarn samlade hemma i huset på Grean.

Sven Sjöström avled för några år sedan, 84 år gammal.

Tidigt engagemang

För Elvy, som hette Gillstedt som flicka, startade intresset för föreningsliv tidigt i livet. I mitten av 1940-talet gick hon med i IOGT (Logen Klipprosen) och SGU (Böndernas hus).

Centerpartiets kandidater till kommunfullmäktige i början av 1960-talet.
Centerpartiets kandidater till kommunfullmäktige i början av 1960-talet. Foto: Elin Johansson

– Senare var jag med och bildade Centerförening i Bengtsfors 1959, då vi också tog våra två första mandat i kommunfullmäktige. Det blev jag och Lars Nordström som tog dessa mandat.

Kyrkopolitiker i många år

Men inför valet 1962 ville inte Elvy fortsätta, utan ställde upp i kyrkovalet i stället.

Antal röster i kommunvalet 1958 och 1962.
Antal röster i kommunvalet 1958 och 1962. Foto: Elin Johansson

– Jag har hela mitt liv varit väldigt engagerad i kyrkan på olika sätt. Under 25 år var jag ordförande i Ärtemark-Torrskogs kyrkofullmäktige i 25 år och jag är fortfarande med som ledamot. Jag har även varit ledamot och ordförande för stiftsfullmäktige i Karlstad.

Elvy Sjöström berättar att hon även varit kyrkovärd i 50 år.

Varifrån kommer ditt stora intresse för kyrkan?

– Min mamma tillhörde en prästsläkt, jag har själv alltid trott på Gud och jag har alltid gått i kyrkan.

Mest stolt över detta

Elvy Sjöström berättar att det är två saker hon är särskilt stolt över i sitt arbete i kyrkan.

– Det ena är att jag var med och stred för att Anders (Evert) skulle bli präst här i Ärtemark. Han var då inte 30 år fyllda och ansågs för ung. Men det lyckades vi få igenom. Det andra är att vi fick församlingshemmet i Bengtsfors byggt. Det ansågs vara för dyrt, men 1980 stod det klart.

Elvy Sjöström med ett förtjänsttecken från välgörenhetsorganisationen Majblomman för ett 50-årigt engagemang. Hon är snart inne på det sextionde året.
Elvy Sjöström med ett förtjänsttecken från välgörenhetsorganisationen Majblomman för ett 50-årigt engagemang. Hon är snart inne på det sextionde året. Foto: Elin Johansson

Mellan åren 1995 och 2005 var Elvy Sjöström med i domkapitlet.

– Jag har varit i Rom fem gånger och har även träffat vicepåven, en gång i Rom och en gång i Uppsala.

Hur ska ni få folk att återvända till kyrkorna?

– När det arrangeras konserter, då är det mycket folk i kyrkorna. Även när vi har elvakaffe i församlingshemmen och anordnar soppluncher. Det är nog mer sådana saker vi ska satsa på, säger Elvy Sjöström.

Viktig glesbygdssatsning

Allt eftersom engagemanget i kyrkan växte ökade också intresset för att återvända till kommunpolitiken i Bengtsfors. Elvy Sjöström satt i omgångar i kommunfullmäktige och hade många andra uppdrag.

– Jag satt bland annat i socialnämnden i 30 år, mellan åren 1962 och 1992. Där var jag med och tog initiativet till en glesbygdssatsning för att se över vilka boenden och sanitära förhållanden som medborgarna levde under.

– Det tror jag var viktigt att vi gjorde. Jag har alltid tyckt att det varit viktigt värna de svaga i samhället och velat se till så att alla har det bra.

Särskilda boendena

På 1970-talet gick också Bengtsfors från att vara en köping till att bli en storkommun, vilket kom att påverka det politiska arbetet.

Vad är du mest stolt över att ha uträttat inom politiken?

– Att vi fick till byggandet av de särskilda boendena – Granåsgården, Solbacken och Björklunda. Liksom Samhall på Karls gärde.

Elvy satt också i kommunstyrelsen i åtta år. Hon var nämndeman i tio år (en roll som gjorde att hon fick besöka många fängelser i landet) och satt i fastighetstaxeringen i fyra år.

Utbildade lantbrukare

Hemma på gården i Grean startade hon och maken Sven företaget Greans gräv. Där tog de också emot ungdomar som hade det svårt i skolan och utbildade dem till lantbrukare. De fick lära sig hantera de mjölkkor, köttdjur och kalkoner som fanns på gården.

– Sven och jag importerade de första fjordhästarna till Sverige. Det är en hästras som blir gamla och är sega. De är bra att ha när man ska harva och plöja på ett jordbruk, berättar Elvy Sjöström.

Ett reglemente och en kommunkalder som hon använde när hon var aktiv 83-95.
Ett reglemente och en kommunkalder som hon använde när hon var aktiv 83-95. Foto: Elin Johansson

Under sitt yrkesverksamma liv arbetade Elvy Sjöström även en tid på Håes klädaffär och speceri i Bengtsfors.

"Har haft mycket roligt"

– Jag fattar inte hur jag hunnit allt. Men jag har verkligen fått uppleva så mycket roligt och intressant, säger Elvy Sjöström.

Hon är alltså 88 år och mycket vital för sin ålder.

Vad är hemligheten?

– Jag äter och sover ordentligt. Sedan är jag tacksam och klagar inte. Jag fortsätter också att hålla i gång, jag har ett växthus och jag sköter det mesta här hemma. Men gräset klipper jag inte längre. Det får jag hjälp med.

Julkrubban är viktig för det kristna budskapet om att en frälsare är född. Elvy Sjöström har varit kristen under hela sitt liv och mångårigt aktiv inom kyrkan.
Julkrubban är viktig för det kristna budskapet om att en frälsare är född. Elvy Sjöström har varit kristen under hela sitt liv och mångårigt aktiv inom kyrkan. Foto: Elin Johansson

Elvy Sjöström berättar att hon även handarbetar mycket. Hon syr, virkar och är med Ärtemarks kyrkliga syförening.

När det kommer till minnesvärda ögonblick nämner hon resan till Vatikanen för ett antal år sedan:

– Vi reste till Rom med Karlstad stift och det var ett stort ögonblick var när påven var där och vi sjöng nationalsången.

Det sociala är viktigt

Det sociala livet är också viktigt för henne. Vid sidan av familjen är bland andra gamla vänner som Maiken Blomberg, Vega Sandberg Inga-Lill Green, Christine Lager och många fler viktiga.

Elvy Sjöström vid en chiffonjé från 1778 som hon övertagit efter anfadern, Per Gillstedt, som var präst i Torrskog och Trankil. Bibeln hon håller upp är tryckt 1848.
Elvy Sjöström vid en chiffonjé från 1778 som hon övertagit efter anfadern, Per Gillstedt, som var präst i Torrskog och Trankil. Bibeln hon håller upp är tryckt 1848. Foto: Elin Johansson

Inom kyrkan nämner hon namn som Anders Evert och Inga-Maj Larsson och inom politiken personer som Svenerik Eriksson, Ingvar Karlsson och Jerker Johansson. Men även politiker med annan partifärg än hon själv, som socialdemokraterna Sven-Åke Gustavsson, Peder Johansson och Ulla Carlsson inom moderaterna som även var kommunfullmäktiges ordförande.

– Ulla och jag diskuterade igenom allt inför varje möte och håller fortfarande kontakten, berättar Elvy.

– Jag tycker att vi har haft ett gott samarbetsklimat i Bengtsfors, säger hon.

Artikeltaggar

Anders EvertÄrtemarkBengtsforsElvy SjöströmIngvar KarlssonJerker JohanssonKarlstadNyheterSamhallSven-Erik ErikssonTorrskogUppsala

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.