Hoppa till huvudinnehållet

Kontantkrav och bidragsstopp – nya lagar 2020

Publicerad:
De största bankerna i Sverige blir från och med 1 januari skyldiga att tillhandahålla platser för kontantuttag. Arkivbild.
De största bankerna i Sverige blir från och med 1 januari skyldiga att tillhandahålla platser för kontantuttag. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Mer kontantservice och mer samhällsorientering för nyanlända – mindre bidrag till asylsökande i utsatta områden och mindre skatt för höginkomsttagare.

Det är några av de lagändringar som träder i kraft efter årsskiftet.

En mängd nya lagar och lagändringar träder i kraft i Sverige under början av nästa år. Regeringskansliet har listat ett 50-tal av de viktigaste.

Här följer ett antal att hålla koll på.

Barnkonventionen blir svensk lag

Sverige ratificerade FN:s barnkonvention 1990, men det är först vid årsskiftet som den blir svensk lag. Inkorporeringen av konventionen ska bidra till att "synliggöra barnets rättigheter, och är ett sätt att skapa en grund för ett mer barnrättsbaserat synsätt i all offentlig verksamhet", enligt Regeringskansliet.

Mer samhällsorientering för nyanlända invandrare

Kommuner blir skyldiga att erbjuda minst 100 timmars samhällsorientering för nyanlända, en höjning från det tidigare kravet om 60 timmar. Undervisningen syftar till att öka förståelsen för det svenska samhället och ge "en grund för fortsatt kunskapsinhämtande".

Begränsad bidragsrätt för asylsökande som bosätter sig i utsatta områden

Asylsökande som på egen hand ordnar bostad i ett område med "socioekonomiska utmaningar" ska som regel inte ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag enligt lagen om mottagande av asylsökande. Förhoppningen är att det ska leda till att asylsökande i stället väljer att bosätta sig i mindre utsatta områden.

Värnskatten avskaffas

Den femprocentiga tilläggskatten för den högsta inkomstnivån tas bort. Avskaffandet av värnskatten var ett av Liberalernas viktigaste krav för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Beslutet har väckt häftig kritik mot regeringen, framför allt från vänsterhåll.

Sänkt drivmedelsskatt

Energi- och koldioxidskatten sänks för bensin och diesel, detta för att motverka höjda priser efter ökad inblandning av biodrivmedel till följd av reduktionsplikten.

Banker blir skyldiga att tillhandahålla bankomater

De största bankerna i Sverige blir skyldiga att tillhandahålla platser för kontantuttag, vilket möjliggörs genom en ny miniminivå för kontantservice. Bryts kravet kan bankerna ges föreläggande om rättelse och sanktionsavgift.

Kamerabevakning utan tillstånd

Polisen, Säpo, Kustbevakningen och Tullverket får efter årsskiftet bedriva kamerabevakning utan tillstånd av Datainspektionen. Inspektionen ska bedriva tillsyn, men myndigheterna får nu själva bedöma om intresset av bevakningen väger tyngre än allmänhetens intresse av att inte bli bevakad.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har tidigare sagt till TT att den administrativa processen för att bevilja tillstånd tar för lång tid.

– Då kan ju brottsligheten flyttat på sig eller ändrat karaktär och så kan vi inte ha det, sade Damberg då.

Marc Skogelin/TT

Artikeltaggar

DatainspektionenInrikes/utrikesKustbevakningenMikael DambergRegeringenStefan LöfvenSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.