Hoppa till huvudinnehållet

Utveckla – avveckla inte folkhögskolan

Publicerad:
Dalslands Folkhögskola i Färgelanda som författarna av inlägget uppmärksammar.
Dalslands Folkhögskola i Färgelanda som författarna av inlägget uppmärksammar. Foto: Helena Lindgren

Västra Götalandsregionen driver idag sex stycken folkhögskolor. En av dem finns i Färgelanda. Dessa har mycket gott anseende och är välfungerande verksamheter. Folkhögskolornas verksamheter är inriktade på bland annat allmänna kurser, SFI, samt bedriver uppdragsutbildningar. På flertalet av våra skolor driver vi också projekt för människor som står utanför arbetsmarknaden för tillfället.

Folkhögskolorna är en viktig del av folkbildningen. Färgelanda folkhögskola, liksom Västra Götalandsregionens övriga folkhögskolor, är viktig för såväl mångfalden i utbudet av folkhögskolor, som ett verktyg för arbetet med nå att målet om att öka andelen fullföljda studier i såväl Dalsland som i övriga regionen. Vi socialdemokrater anser därför att regionens folkhögskolor ska fortsätta att utvecklas i regi med Västra Götalandsregionen som huvudman.

Folkhögskolan här i Färgelanda har ett internat med 45 rum. Skolan har ett starkt fokus på utbildning i samverkan med det omgivande samhället och både en tydlig regional och lokal närvaro. Utöver en stor andel allmän kurs har skolan profilkurserna Integrationspedagog, Äventyrsguide, Dalslandsguide, Livslinjen och Det goda livet - för en hållbar utveckling. Denna inriktning visar att skolan är viktig för vår delregion och finns precis här där den behövs, i Dalsland.

Vi ser nämligen att våra folkhögskolor gör skillnad i hela vår region, inte minst för dem som studerar där. Det är väl fungerande verksamheter som ger människor stora möjligheter att få förbättrade förutsättningar för sitt fortsatta liv. Att fatta beslut som riskerar att äventyra den verksamheten vore ett misstag. För arbetsmarknadspolitiken är folkbildningen grundläggande, för Västra Götalandsregionen är dess sex folkhögskolor är också ett viktigt instrument för organisationens egen kompetensförsörjning.

Vi socialdemokrater anser att de offentligt drivna folkhögskolorna ska fortsätta att utvecklas, inte avvecklas. Dels som ett verktyg för att uppnå mål inom Västra Götalandsregionens ansvarsområde, dels för att främja utbildningsformen folkhögskola och att inom den bidra till att öka mångfalden genom att vara ett alternativ till de rörelseägda folkhögskolorna.

Bijan Zainali (S)

Oppositionsregionråd

Paula Holmqvist (S)

Riksdagsledamot

Jörgen Hellman (S)

Riksdagsledamot

Artikeltaggar

Bijan ZainaliDalslandDalslands folkhögskolaFärgelandaInsändareJörgen HellmanPaula HolmqvistSFIVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.