• idag
  24 jan
  -0°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kasta sten i glashus

Ledare
PUBLICERAD:
Stugan vid Mjölkudden vid vandringslden invid Edslan är ett hus som sedan länge står strandnära i ett naturreservat utan några synpunkter.
Foto: Thomas Wallin
Turism. Under två turistsäsonger har de berömda glashusen - 72 hour cabin hjälpt till att ge den dalsländska turistnäringen välbehövlig draghjälp.

Husen är en solklar framgång för Dalslands Turist AB, Visit Sweden och Västsvenska turistrådet. Efter denna långa tid har nu Länsstyrelsen i Västra Götaland fattat beslut om böter för brott mot områdesskyddet, vilket Dalslänningen berättar om.

Att Länsstyrelsen i Göteborg slår turistsatsningen i kras är anmärkningsvärt.

Självklart ska strandskyddsregler respekteras och efterlevas. Om däremot i turistsammanhang några glashus som närmast kan liknas vid bebodda reklampelare ställs upp under ett begränsat antal säsonger, så tycker man kanske att myndigheten kunde ha lite överseende. Det handlar inte om permanent byggnation. På Baldersnäs, som nu drabbas av kännbara böter, är det såvitt känt tänkt att markägaren kan tänka sig att flytta glashusen efter sommarsäsongen. Ändå blir det åtgärder från Länsstyrelsen som slår glashustankarna i kras.

Glashusen vid Baldersnäs får inte finnas, enligt Länsstyrelsen.
Foto: Cecilia Wallin

Länsstyrelsens påverkan på frilufts– och turistlivet i Dalsland är överlag stort. Ett exempel är tillträdesförbudet på ett stort antal öar i Dalslands kanals sjösystem. Ursprungligen gjordes detta på prov och skälet sades vara att skydda fågelliv. Andra källor talade dock om att det gällde att låta växtligheten på en del öar återhämta sig. Båda skälen kan vara berättigade, men Länsstyrelsen framställde åtgärden som temporär, alternativt att förbudet skulle flyttas mellan olika öar efter viss tid. Än i dag består tillträdesförbudet och många undrar när Länsstyrelsen ska leva upp till vad som utlovades.

Ett faktum som sticker många i ögonen är andra byggnader för turismen som finns längs vandringsleder och i reservat. Det finns många små hus och rastställen som förmodligen saknar bygglov i formell mening. På Mjölkudden vid Orsberget i Åmål står en liten stuga helt intill Edslans strand. Kanske av hävd, eller finns det bygglov för denna och många andra rastställen? Ja, Länsstyrelsen har sannolikt mer att titta på.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.