Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsförmedlingen kvar i hela landet

Publicerad:
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsförmedlingen blir kvar i någon form i alla kommuner där lokala kontor har stängts eller planerar att stängas. Detta har partierna bakom januariavtalet – S, MP, C och L – enats om, enligt Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

– Vi har i regleringsbrevet kommit överens om att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att på samtliga ställen där man beslutat om en nedläggning ska man nu se till att det finns en ändamålsenlig lokal närvaro, säger han i en intervju i SVT :s serie Mats möter.

I början av 2019 meddelade Arbetsförmedlingen att 132 kontor skulle läggas ned och var tredje anställd (cirka 4 500 personer) varslades om uppsägning. Enligt de fyra partiernas januariavtal skulle privata aktörer ta över den arbetsförmedlande verksamheten.

Tvingades backa

Kritiken mot reformen har växt i höst, med kulmen när riksdagens oppositionspartier siktade in sig på arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Först sedan regeringen backat på flera punkter släppte oppositionen frågan om en misstroendeförklaring i riksdagen mot henne.

Nu har januariavtalets partier förhandlat fram hur nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor kan mildras eller stoppas.

Fysisk närvaro

I det regleringsbrev som regeringen kommer att besluta om ska Arbetsförmedlingens närvaro i de aktuella kommunerna ske ”genom egna kontor, i samarbete med kommuner eller genom deltagande vid statliga servicekontor”, rapporterar SVT.

– Det handlar om fysisk närvaro, sedan kan det här se ut på lite olika sätt. Där har vi inte låst oss. Det blir upp till Arbetsförmedlingen att hitta bästa tänkbara sätt. Men det ska finnas möjlighet att möta Arbetsförmedlingen på plats på de här ställena, säger Anders W Jonsson till SVT.

Artikeltaggar

Anders W JonssonArbeteArbetsförmedlingenEva NordmarkSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.