Fisketuren slutade i en räddningsinsats

Publicerad:
Tommy Nerstrand hjälpte mannen som fått problem med sin båt tillsammans med sina besökare Claes och Erik Sundhage. Foto: Privat

När fiskeguiden Tommy Nerstrand och hans två stamgäster Claes och Erik Sundhage från Vänersborg, var ute på Vänern och fiskade lax fick fisketuren ett oväntat slut.

Ute på sjön fick de ett anrop på VHF-radion om att en fiskare hade fått motorstopp samtidigt som blåsten tilltog. Precis som väderprognosen visat att det skulle göra framåt eftermiddagen.

Vid denna tidpunkt fanns tre båtar ute på sjön. Enligt sjölagen är alla skyldiga att hjälpa varandra vid nödsituation till sjöss.

– Jag pratade med mina gäster om att avsluta fisket och vara beredda på att hjälpa den nödställde fiskaren. Under tiden som vi plockade upp alla grejer ur vattnet så fick vi ytterligare en fin öring som "bonus", säger Tommy Nerstrand.

Det tog ungefär runt 20 minuter att plocka ihop all utrustning.

Under tiden så fortsatte mannen att försöka starta motorn, men det gick inte så båten fortsatte driva med vinden norrut mot Hjortens Udde och mot en massa skär och stenar som kallas Alskutorna. Det blåste en tilltagande sydlig vind och Tommy Nerstrand och hans besättning befann sig ca 2,5 sjömil nordost om den nödställdes båt.

– Det gick bra och Tommy Nerstrand var väldigt snabb med att åka dit, säger Claes Sundhage.

Krisläge

Det hade börjat blåsa ganska mycket när de var på väg mot båten som fått problem. Med vågor som skvätte upp på vindrutan och motljus var det svårt att se vart den befann sig. När de hittade båten var den mycket längre in nära skären än de anat.

När de kom fram till båten var det ont om tid innan den skulle hamna på grund. Grov sjögång förvärrade läget.

– Jag styrde båten och hade koll på ekolodet medan min kund Claes Sundhage klarade att fånga den tamp som mannen i den andra båten kastade mot oss. Efter några kast lyckades han, säger Tommy Nerstrand.

En lyckad fisketur för Claes och Erik Sundhage tillsammans med Tommy Nerstrand, även om det blev ett oväntat slut.
En lyckad fisketur för Claes och Erik Sundhage tillsammans med Tommy Nerstrand, även om det blev ett oväntat slut.

En kamp mot klockan

– Vi hade endast några minuter på oss annars hade han drivit in i stenarna och båten hade blivit skrot. Och hur han själv skulle klara sig efter att ha fått hoppa i sjön och försöka simma in till skären vill jag inte spekulera i, säger Tommy Nerstrand.

Tommy Nerstrand lyckades vända upp båten mot vinden och få ut båten från grundområdet. Claes Sundhage höll i tampen för allt han värd. De bogserade in båten i lä för Hjortens Udde och där kom de överens med den nödställde att dra honom till ett sjömärke nära Hjortens Udde där han gjorde fast båten för att en av hans vänner skulle komma och hämta honom och bogsera honom till Dalbergså som är hans hemmahamn.

– Vi hade därefter radiokontakt med mannen och fick bekräftat att vännen med båt kom dit strax efteråt.

– Jag har tänkt tidigare om man själv eller någon annan hamnar i ett nödläge på sjön och nu har det hänt, säger Tommy Nerstrand.

Hade inte de eller några andra båtar varit ute på sjön hade det kunnat sluta illa för mannen.

Efter båtturen fick Claes och Erik Sundhage med sig lax och öring.

Artikeltaggar

DalslandFiskeHjälparbeteNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare