• idag
  31 maj
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vem stjäl dina skattepengar?

Ledare
PUBLICERAD:
Fusket inom välfärdssystemen gör hederliga skattebetalare luras på tusentals inarbetade kronor varje år. Totalt försvinner 18 miljarder kronor per år i felaktiga utbetalningar, eller på grund av ren kriminalitet.
Foto: Tommy Löfgren
Närmast chockartade siffror om välfärdsfusket i Sverige presenterades och kommenterades av finansminister Magdalena Andersson förra veckan.

18 miljarder kronor ska ha getts i felaktiga utbetalningar till följd av fusk och felaktigheter under det senaste året. Sett över tid handlar det om hundratals miljarder.

Med politikernas förmåga att uttrycka sig kallas det fusk, men det borde rätteligen kallas stöld och bedrägeri om människor tillskansar sig miljarder kronor från de gemensamma skattemedlen. Folk som alltså lurar till sig samhällets gemensamma pengar, samtidigt som det pågår en växande vårdkris, skolor inte har resurser så det räcker, pensionerna krymper och polis och försvar som sammanhållande faktor behöver ökade resurser.

Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen tror dessutom att det är kriminella som tillskansar sig mycket av pengarna. Fast i rättvisans namn borde väl alla som lurar till sig pengar från välfärdssystemen betraktas som kriminella.

För att förstå vidden av det hela kan man konstatera att gränsen för ringa stöld nyligen höjdes från 1 000 kronor till 1 250 kronor. Det är alltså summan för vad myndigheterna anser att man ska dra gränsen för att driva ett stöldärende vidare. Somliga tycker säkert att det i sig är tecken på ett samhälle i förfall, men det ska inte diskuteras här.

Det intressanta är att om man tar 18 miljarder kronor som på ett eller annat sätt stjäls från välfärdssystemen och fördelar på 11 miljoner invånare i Sverige – alltså även de som inte betalar skatt. Ja, då rör det sig om 1 630 kronor som förskingras från varje svensk. Slås det ut på de väsentligt färre invånare som arbetar och betalar skatt blir summan troligen det dubbla.

Därmed ligger nivån för varje svensk med god marginal över de 1 250 kronor som anses vara ringa stöld, så vi kan egentligen alla med gott samvete ringa 114 14 och polisanmäla en stöld som därmed bör utredas.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.