Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Många nyfikna när Anton Olssons gamla butik öppnade för visning efter renovering

Publicerad:
 • Per-Evert Granlund med sambo Laila Bakken köpte fastigheten Anton Olsson för två år sedan. Nu har de renoverat den och öppnade den för allmänheten i samband med lördagens julmarknad.
  Per-Evert Granlund med sambo Laila Bakken köpte fastigheten Anton Olsson för två år sedan. Nu har de renoverat den och öppnade den för allmänheten i samband med lördagens … Foto: Mattias Modéen
 • Maria Palonen Berntzen, Alexandra Palonen Berntzten och i bakgrunden Nina Palonen Bakken gräddade och serverade pepparkaksvåfflor så det stod härliga till.
  Maria Palonen Berntzen, Alexandra Palonen Berntzten och i bakgrunden Nina Palonen Bakken gräddade och serverade pepparkaksvåfflor så det stod härliga till. Foto: Mattias Modéen
 • Per-Evert Granlund i den genuina järn- och diversehandeln Anton Olsson.
  Per-Evert Granlund i den genuina järn- och diversehandeln Anton Olsson. Foto: Mattias Modéen
 • Mimmi Andersson och Elin Sandegärd, vår både knallar och nyfikna besökare.
  Mimmi Andersson och Elin Sandegärd, vår både knallar och nyfikna besökare. Foto: Mattias Modéen
 • Det var många nyfikna besökare som kom för att se hur Anton Olsson gamla järn- och diversehandel ser ut efter renoveringen. Per-Evert Granlund hade fullt att byta ord med alla besökare.
  Det var många nyfikna besökare som kom för att se hur Anton Olsson gamla järn- och diversehandel ser ut efter renoveringen. Per-Evert Granlund hade fullt att byta ord med … Foto: Mattias Modéen
 • Carina Bakken lagade och sålde julgröt.
  Carina Bakken lagade och sålde julgröt. Foto: Mattias Modéen
 • De gamla bränslepumparna kom upp förra året.
  De gamla bränslepumparna kom upp förra året. Foto: Mattias Modéen
 • 25 knallar samsades om utrymmet under julmarknaden hos Anton Olssons. Julmarknaden sker i samarbete med Dals Långeds Utvecklingsråd.
  25 knallar samsades om utrymmet under julmarknaden hos Anton Olssons. Julmarknaden sker i samarbete med Dals Långeds Utvecklingsråd. Foto: Mattias Modéen
 • Julmarknad med nostalgiska minnen lockade många till Anton Olssons i Dals Långed.
  Julmarknad med nostalgiska minnen lockade många till Anton Olssons i Dals Långed. Foto: Mattias Modéen
 • Anton Olsson öppnade sin affär 1891. Den drevs i flera generationer och stängde 2017.
  Anton Olsson öppnade sin affär 1891. Den drevs i flera generationer och stängde 2017. Foto: Mattias Modéen
 • Genuit hantverk, här i form av djuptallrikar, av det slag man kunde fynda hos Anton Olsson.
  Genuit hantverk, här i form av djuptallrikar, av det slag man kunde fynda hos Anton Olsson. Foto: Mattias Modéen
 • Per-Evert Granlund fick svara på många frågor från besökare och kunde också berätta mycket om vad som fanns i den gamla handeln och hur det fungerade. I bakgrunden de utdraga lådor som var ett av butiken kännetecken och där i stort sett allt möjligt fanns.
  Per-Evert Granlund fick svara på många frågor från besökare och kunde också berätta mycket om vad som fanns i den gamla handeln och hur det fungerade. I bakgrunden de utdr… Foto: Mattias Modéen
 • Det var stundtals trångt hos knallarna under julmarknaden.
  Det var stundtals trångt hos knallarna under julmarknaden. Foto: Mattias Modéen
 • Många nyfikna besökare kom för både visningen av Anton Olssons gamla järn- och diversehandel och julmarknaden.
  Många nyfikna besökare kom för både visningen av Anton Olssons gamla järn- och diversehandel och julmarknaden. Foto: Mattias Modéen

För ett par år sedan auktionerade den tidigare ägaren ut det sista av sortimentet hos den klassiska järn- och diversehandeln Anton Olsson i Dals Långed. Sedan dess har butiken varit stängd. Men under helgen öppnade nya ägarna Per-Evert Granlund och Laila Bakken upp den igen efter viss renovering till årets julmarknad.

Nyfikenheten var stor inför det att Per-Evert Granlund och Laila Bakken skulle öppna den tidigare järn- och diversehandeln igen. Hur skulle det se ut i butiken efter renoveringen?

– Vi köpte boningshuset här intill när det blev till salu för tre år sedan och sedan köpte vi även affären när vi fick reda på att den skulle säljas. Vi funderade ett tag på vad vi skulle göra med den och tänkte båda att det hade varit kul att få i gång någonting här igen, berättar Per-Evert Granlund.

Smakfull renovering

Renoveringen har varit smakfull. Känslan av en lanthandel i klassisk genuin miljö finns kvar.

– För mig har det varit viktigt att bevara det som det varit förr. Jag är född här i Dals Långed och levde mina första år i ett hus här alldeles intill. Anton Olsson har varit en institution för oss som bott och vuxit upp här. Affären har betytt så mycket för bygden, säger Per-Evert Granlund.

Han fortsätter.

– En målsättning vi har är att återskapa det som jag minns hur det var i början av 1960-talet.

Den största skillnaden efter renoveringen är att ett tidigare lagerutrymme för färg gjorts om till ett kök.

Sommarverksamhet

– Det har vi gjort för att vi planerar för mer verksamhet här. Det kan bli ett sommarkafé eller något annat evenemang till sommaren. Och så har vi fått en förfrågan från konstvandringen om att de vill hyra in sig här till våren.

Att döma av reaktionerna från besökare föll renoveringen dem väl i smaken. Mimmi Andersson studerade på Stenebyskolan 1968 och bor numera i Ljungskile. Hon kom till årets julmarknad dels som knalle tillsammans med Elin Sandegärd och dels som nyfiken besökare.

– Det är underbart att man kunnat ta tillvara på fastigheten såhär. Jag var inte här så ofta när jag studerade på Steneby, men jag minns ju lite hur det såg ut då, säger Mimmi Andersson.

25 knallar

På gården utanför Anton Olsson var det livlig kommers. 25 knallar och flera hundra besökare såg till att tillsammans skapa den rätta julkänslan.

Det är tredje året i rad som det hålls julmarknad på platsen, i samarbete med Dals Långeds Utvecklingsråd.

– Det är alltid helgen när det är tredje advent. Första året hade vi 8 knallar, förra året 18 och i år 25, så den växer, konstaterade Per-Evert Granlund.

Artikeltaggar

Anton OlssonDals LångedDals Långeds utvecklingsrådJulmarknaderNyheterPer-Evert Granlund

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.