Hoppa till huvudinnehållet

LRF kräver viltstängsel utefter 172:an

Publicerad:
Henrik Torstensson, ordförande Leif Johansson och Adam Kling, alla engagerade i LRF Södra Bengtsfors tycker att det nu är hög tid att ordna viltstängsel längs väg 172 mellan Brohögen och Bäckefors.
Henrik Torstensson, ordförande Leif Johansson och Adam Kling, alla engagerade i LRF Södra Bengtsfors tycker att det nu är hög tid att ordna viltstängsel längs väg 172 mellan Brohögen och Bäckefors. Foto: Privat

Viltolyckorna längs 172:an riskerar att bli fler när viltet ökar. Därför lyfter Bengtsfors Södra LRF nu frågan om viltstängsel på särskilt utsatta partier.

– Det har varit en diskussion kring det här i många år. Senast ställde vi kravet när stigningsfältet i Alltorp kom på tal, men inget hände då. Nu känner vi att vi måste försöka påverka Trafikverket en gång till. Vi har med oss eftersöksjägarna också, säger Leif Johansson, styrelseordförande.

Det var i samband med föreningens årsmöte i förra veckan som frågan kom upp på dagordningen. En anledning var att antalet hjortar och vildsvin ökat kraftigt i antal de senaste åren.

– För egen del så har vi dovhjortar på våra gärden. Jag räknade till närmare 50 stycken vid ett tillfälle. Dovhjortar är flockdjur och går över vägen i flock. Om det kommer en bil och inte alla hunnit över, så går hjortarna tillbaka över vägen igen. Det ökar risken för olyckor, säger Leif Johansson.

Kenneth Carlsson (L) politiker i Färgelanda har tidigare tryckt på Trafikverket för att rusta 172:an med mer viltstängsel. Här strax söder om Högsäter, där en del av viltstängslet slutar.
Kenneth Carlsson (L) politiker i Färgelanda har tidigare tryckt på Trafikverket för att rusta 172:an med mer viltstängsel. Här strax söder om Högsäter, där en del av viltstängslet slutar. Foto: Helena Lindgren

Brohögen till Bäckefors

Det är framför allt på sträckningen mellan Brohögen i norr och Bäckeforsgatan i söder som det bör sättas upp viltstängsel, menar föreningen. Området är ett av de mest viltolycksdrabbade i hela Västra Götaland. Bland annat finns ett stråk från fotbollsplanen till nedanför stigningsfältet i Ödskölt som är en särskilt osäker och utsatt viltpassage där dovhjortar ofta passerar över vägen.

– När det gäller vildsvin så kommer de mer och mer. De får ofta tre kullar på två år med runt tio grisar i varje kull. Det riskerar att bli en riktig plåga, dels på åkermark och i trädgårdar, men också i trafiken, säger Leif Johansson.

Inte första försöket

Det är inte första gången som boende i Dalsland försöker att påverka Trafikverket att sätta upp mer viltstängsel längs väg 172.

För några år sedan lyfte den liberale politikern Kenneth Carlsson i Färgelanda frågan om mer viltstängsel längs södra delen av vägen, mellan Bäckefors och Färgelanda. Inte heller den gången blev det något gehör från Trafikverket.

Fotnot: På LRF-mötet i Ödskölt lyftes även frågan om gruvbrytning i norra Dalsland. Ett större möte planeras i Vårviks Bygdegård efter nyår. En styrelse valdes för det kommande året. Leif Johansson omvaldes till styrelseordförande. Adam Kling, Birgit Hansson, Rolf Larsson, Elisabeth Hansson, Roger Forsdahl och Henrik Torstensson omvaldes också i styrelsen. Lennart Eriksson nyvaldes att efterträda bortgångne Lennart Johansson, vars minne hedrades med en tyst minut.

Artikeltaggar

BäckeforsBengtsforsFärgelandaLeif JohanssonNyheterÖdsköltTrafikverketViltolyckor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.