Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt politisk debatt om heltidsanställningar

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Undersköterska gläntar på en dörr i ett särskilt boende. Men hur blir det heltidanställningar i Bengtsfors framöver? Den frågan debatteras flitigt bland politikerna i Bengtsfors.
Undersköterska gläntar på en dörr i ett särskilt boende. Men hur blir det heltidanställningar i Bengtsfors framöver? Den frågan debatteras flitigt bland politikerna i Bengtsfors. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I juni upphävde Bengtsfors kommun ett tidigare beslut om att erbjuda alla anställda minst en 75-procentig tjänst. Frågan om heltid som norm har sedan dess varit föremål för debatt.

Johnny Eliasson (S) ställde under hösten två frågor till de borgerliga gruppledarna.

Dels frågan om de övriga borgerliga gruppledarna håller med kommunalrådet Stig Bertilsson (M) "att heltidstjänster tillhör en svunnen tid"? (Bertilsson sa under debatten i somras "att lyssna på Per Eriksson är som att lyssna på ett eko från en svunnen tid när han refererar till beslut och diskussioner 2008, 2011 och 2016".)

Dels frågan om de borgerliga gruppledarna står bakom den genomförandeplan för heltid som norm som Bengtsfors kommun och fackförbundet Kommunal har undertecknat. (Sveriges Kommuner och Regioner har ett avtal med Kommunal om att jobba för att deltidstjänster i landets kommuner ska bli heltider.)

Citerade partiprogram

Under fullmäktigemötet i november ställdes frågan först till Britt-Inger Sandström (SD). Men hon sa sig inte kunna svara ja eller nej utan läste från SD:s partiprogram.

– Anställda inom offentlig sektor ska ha stor frihet kring anställningsform när det gäller såväl heltider som deltider, läste hon.

Jan-Åke Jansson (KD) avstod från att svara på Eliassons frågor.

Svar från Jonsson

Per Jonsson (C) fanns inte på plats under novembermötet, men det var han på decembermötet.

– Centerpartiet anser att heltider hör till den vanliga anställningsformen i kommunen. Vi har ett löpande avtal av detta med en årlig avstämning fram till 2021, sa Jonsson.

På novembermötet hakade Jerker Johansson (C) på och skrev en interpellation där han frågade kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), hur kommunen framöver ska agera i fråga om inrättande av heltidstjänster i kommunen.

– Heltidstjänster kommer även i framtiden att vara en naturlig anställningsform i Bengtsfors kommun. Lika naturlig som deltidstjänster i olika form, svarade Bertilsson.

Han menade vidare att det inte är rimligt att införa en tvingande heltidsnorm.

– Däremot är det rimligt att eftersträva att personer som vill arbeta heltid får möjlighet till det.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBritt-Inger SandströmJan-Åke JanssonJerker JohanssonJohnny EliassonNyheterPer ErikssonPer JonssonPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.