Hoppa till huvudinnehållet

90-årig syförening har givit miljonbelopp

Publicerad:
Nästan samtliga medlemmar i Ärtemarks kyrkliga syförening samlade vid jubileet i församlingshemmet.
Nästan samtliga medlemmar i Ärtemarks kyrkliga syförening samlade vid jubileet i församlingshemmet.

När Ärtemarks kyrkliga syförening den 20 oktober firade sitt 90-årsjubileum kunde deltagarna summera nio decennier av flitiga och trivsamma år, som dessutom givit miljonbelopp till kyrklig verksamhet och välgörande ändamål.

Jubileet firades med lunch i Ärtemarks församlingshem sedan kyrkoherde Anders Evert lett gudstjänsten i Ärtemarks kyrka.

Elvy Sjöström hälsade alla välkomna. Torrskog, Bengtsfors, Laxarby och Vårviks kyrkliga syföreningar framförde sina gratulationer.

Iförd Ärtemarksdräkt hälsade Elvy Sjöström deltagarna välkomna och blickade tillbaka på åren som gått.
Iförd Ärtemarksdräkt hälsade Elvy Sjöström deltagarna välkomna och blickade tillbaka på åren som gått.

Återblickarna var många. Ett bildspel som berättade om gångna år visades.

Elvy Sjöström talade målande om tider som gått.

Syföreningen startades 1929 vid en bjudning hos Margareta och Hilmer Holm på kyrkoherde Bomans tid. 19 damer samlades med målet att arbeta för församlingens och kyrkans prydnad, samt för andra ideella ändamål. Även arrangerande av luciatåg ingick i uppgifterna. Margareta Holm förblev syföreningens ledare i över 50 år.

Böndernas hus

Inledningsvis höll syföreningen till i Böndernas hus, och Elvy Sjöström erinrar sig många minnen. Bland annat fick damerna märkligt besök av några personer kvällen före en försäljning, och för att inget skulle försvinna valde man att vaka i huset under natten. Inget hände dock. Så småningom köptes gamla skolan i Stommen som blev syföreningens permanenta lokal. Året var 1954 och köpeskillingen 17 500 kronor med inredning.

Under de här 90 verksamhetsåren har arbetet i föreningen varit detsamma, med lotterier och försäljningar, där hela behållningen då liksom nu går till aktuella insamlingar i Sverige och ute i världen.

Sammanlagt handlar intäkterna av arbetet om miljonbelopp sedan den första försäljningen som gav 110 kronor. Enbart under de sista tio åren kan syföreningen redovisa intäkter på imponerande 142 300 kronor. En summa som alltså kan multipliceras med nio räknat i dagens penningvärde.

Idag är det 13 medlemmar som träffas varannan vecka för att sy, sticka och dricka kaffe med gott fika.

Mötet inleds alltid Vi börjar alltid med en andakt och funderingar och samtal om små och stora livsfrågor.

Syföreningen besöker även gamla medlemmar i deras hem och på äldreboenden med kaffe, dopp och blommor.

Artikeltaggar

Ärtemarks kyrkaBengtsforsElvy SjöströmFamiljLaxarbyNyheterSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.