Hoppa till huvudinnehållet

Nattjouren blir kvar på Dalslands sjukhus

Publicerad:
Nattjouren på Dalslands sjukhus i Bäckefors blir kvar.
Nattjouren på Dalslands sjukhus i Bäckefors blir kvar. Foto: Tommy Löfgren

Nattjouren på Dalslands sjukhus behålls. Det står klart efter att S, V och SD röstat för att behålla jouren. Den styrande minoriteten M, L, C, KD och MP röstade för en nedläggning.

Det var med siffrorna 8-7 i oppositionens favör som nattjouren på Dalslands sjukhus blir kvar.

– Jag tycker att det är väldigt synd att S, V och SD gick emot oss här. Vi föreslog från blå-grön sida i stället att Dalslands sjukhus skulle få en singleresponder i samarbete med Samverkande sjukvård (en vanlig ambulans, med skillnaden att det saknas bår och att bilen inte kan ta med patienter). Då skulle de som besöker sjukhuset även få den hjälp de behöver nattetid, säger Linda Jansson (M), ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Få besökare per natt

Linda Jansson menar att de i genomsnitt 1,15 patienter som besöker nattjouren i dag är alldeles för få.

– Vi ville använda pengarna på ett effektivare sätt. Men det blev inte så.

– Nattjouren på Dalslands sjukhus är den enda primärvårdsjouren i Västra Götalandsregionen som är öppen nattetid. De patienter som besöker primärvårdsnivån är inte akuta fall.

Vad säger du om den oro som funnits bland dalslänningar inför det här beslutet?

– Visst kan jag kan förstå den oro som varit, men det handlar inte om att vi ska montera ner Dalslands sjukhus. Under nämndens förra möte förlängdes avtalet med Praktikertjänst och aktiviteterna blomstrar på sjukhuset. Men vi ser inte att det finns ett behov nattetid.

– Nu fick vi tyvärr inte igenom vårt förslag och nattjouren kommer att fortsätta, säger Linda Jansson.

Nöjd opposition

En som däremot är glad är Annica Erlandsson (S), andre vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag känner mig nöjd med beslutet och det känns bra att vi kan trygga vården nattetid för dalslänningarna. Det är trygghetsskapande att veta att det finns någonstans att vända sig även på natten. Det är långa avstånd i Dalsland och det är viktigt att man kan få hjälp, säger hon.

Förslaget med en singleresponder kom upp alldeles för sent, menar Annica Erlandsson.

– Det var något som vi fick veta kvällen innan och det känns som det bästa alternativet är att nattjouren blir kvar. Sedan kan jag tycka att det är tråkigt att vi inte kan vara eniga i nämnden.

Vad säger du om argumentet att nattjouren har så få besökare?

– Det har visat sig att Vårdguiden 1177 inte hänvisar till Bäckefors på natten. Vi behöver informera om att det alternativet finns. Men nu när den här frågan har varit i fokus för debatten så kanske medvetenheten bland folk ökar. Det är viktigt att vården finns nära medborgarna.

Och att det blir för dyrt?

– Det blå-gröna förslaget skulle kosta lika mycket. Då tycker vi att det är en dålig idé att bryta upp något som fungerar, Annica Erlandsson.

Artikeltaggar

Annica ErlandssonBäckeforsDalslands sjukhusLinda JanssonNattjourNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.